Milyonlarca çalışana uygulanan Asgari Geçim İndirimi (AGİ) üzerinde Kasım ve Aralık aylarında düşüşün önlenmesi adına zam uygulamasına geçiş yapılacak. 6 milyon çalışanı ilgilendiren düzenlemede AGİ üzerine uygulanacak artışla beraber vergi dilimi değişikliğinden doğan kesinti ortadan kaldırılacak ve AGİ' ye yansıtılacak.

% 15' lik vergi diliminden %20' ye geçiş yapılıyor

Asgari ücrette uygulanan artış nedeniyle çalışanlar vergi diliminden doğan bir düşüş yaşıyorlar. Kazanılan tutar üzerinden hesaplanan ve vergi dilimi olarak ifade edilen aralıkta yer alan kişilerden belirli miktarlarda kesintiler uygulanıyor. Bu kesintilerde, yeni bir vergi dilimine yani % 20' lik kısıma geçişin telafisini yaratmak amacıyla, bahsi geçen AGİ zammı uygulanıyor. Bu bağlamda % 20' lik vergi dilimine geçen milyonlarca çalışan için, AGİ üzerinden hesaplanan tutarda zam gerçekleştirilecek. Bahsi geçen uygulamaya ilişkin " Aylık hesaplanan net ücreti arasındaki fark tutar, ücretlinin asgari geçim indirimine ayrıca ilave edilir. Bu fıkrada geçen net ücret, yasal kesintiler sonrası ücret tutarına asgarî geçim indiriminin ilavesi sonucu oluşan ücreti ifade eder. " ifadelerine yer veriliyor.

İşverenler tarafından ödenecek

AGİ üzerinden uygulanacak bu artış işverenler tarafından ödenecek ve bekar, evli veya eşi çalışan bir asgari ücretli; Ekim - Aralık ayları arasında ilave AGİ' den yararlanacak. Uygulanacak ilave dahilinde bu kişiler her ay 86,25 TL alacaklar. Bu ödenekle beraber maaşın 1603 TL altına düşmesi engellenecek ve sorun ortadan kaldırılmış olacak. İlave AGİ indirimi bu sınıftaki kişilere uygulanmamış olsaydı ödenecek maaşlar Eylül ayı itibariyle 1566 TL, Ekim Kasım ve Aralık aylarındaki maaşlar ise 1516 TL' ye düşecekti.

Editör: TE Bilisim