Araç sahiplerinin yakından bildiği, araç muayenelerinde önemli ve ağır bir kusur olarak sayılan çevreye verilen zararın tespitini ve ölçümünü sağlamak amacıyla yürütülen egzoz emisyon pulu sistemi üzerinde yeni bir düzenleme gündeme geliyor. Araç sahipleri artık egzoz emisyon ölçümünü yaptırmadıklarında, araç muayeneleri sırasında ağır kusurlu olarak sayılmayacaklar. Araçlar ağır kusurlu değil, hafif kusurlu olarak sayılacaklar.

Hafif kusur olarak kayıtlarda yer alacak

Yapılan düzenlemede araç sahipleri, egzoz emisyon ölçümünü yaptırmamaları durumunda, araçları hafif kusurlu olarak nitelendirilecek. Elbette araçlarının diğer teknik ve fiziki gereksinimlerinin sağlanmaması durumunda muayeneden geçiş alamayacaklar, ancak sadece egzoz emisyon ölçümü yapılmaması nedeniyle muayeneden geçer not alamama durumu tarihe karışacak. Araç sahipleri araçlarında başka kusur bulunmuyorsa, egzoz emisyon ölçümü nedeniyle ağır kusurlu olarak nitelendirilemeyecekler.

TÜVTÜRK' ten alınabilecek

Egzoz emisyon ölçümü konusunda çeşitli tamirhanelerden ve egzoz emisyon ölçüm merkezlerinden alınabilen ölçüm raporu ve pulunu da artık TÜVTÜRK noktalarından edinilebilecek. Yapılan açıklamada egzoz emisyon ölçüm raporlarının ve pulunun, 65 TL karşılığında TÜVTÜRK noktalarından sağlanabileceği aktarılıyor. İlgili düzenleme 16 Ocak 2019 tarihinden itibaren yürürlüğe konuluyor. Bu düzenlemede, egzoz emisyon ölçümü nedeniyle muayene tekrarı olarak nitelendirilen sürücülerinde hizmetlerden faydalanabileceği ifade ediliyor. Vatandaşlar egzoz emisyon ölçümleri nedeniyle muayene tekrarına kalmış ve hizmet almaları gerekiyorsa, egzoz emisyon ölçümlerini TÜVTÜRK noktalarından yaptırabilmeleri mümkün. Güncellenen kusurlar tablosu sonrası araç sahipleri düzenlemeden memnun olduklarını dile getiriyorlar.