Yeni yasama yılının başlamasıyla kamuda birçok düzenleme içeren teklifler TBMM’ye sunulmaya başlandı. Bunlardan bir tanesi de kamu kurum ve kuruluşları ile KİT’lerde görev yapan geçici işçiler. Bu statüde çalışanların sözleşmeli personel veya kadrolu statüye geçirilmeleri için TBMM’ye teklif sunuldu.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in imzasını taşıyan kanun teklifi ile kamuda geçici iş pozisyonlarında çalışanların sürekli işçi kadrolarına veya sözleşmeli personel statüsüne geçirilmeleri, geçici işçi çalıştırılması ile bazı kanunlarda değişiklik yapılması hakkında kanunda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun teklifi gerekçeleriyle birlikte yer alıyor.

Teklifin gerekçesinde kamu kurum ve kuruluşları, KİT ve belediyelerde mevsimlik ve geçici işçi adı ile yıllardır çalıştırılan işçilerin, kurumlara verilen yetkiler çerçevesinde çalışma sürelerinin 9 ay 29 güne çıkarılması mümkünken 5 ay 29 günü geçmemesinin mağduriyet yarattığı ifade edilmiştir. Teklifte ayrıca kamu kurum ve kuruluşları, KİT ve belediyelerde geçici işçi ya da mevsimlik işçi çalıştırılmaması, mevcut mevsimlik işçi ve geçici işçilerin kadroya alınması, 1 aylık deneme süresi sonunda işe alınanların 12 ay çalıştırılmasının zorunlu olması, 12. ayın sonunda işten çıkarılan işçileri işsizlik fonundan işsizlik ödeneği almaları amaçlanmaktadır.

KANUN TEKLİFİ METNİ:

MADDE 1- 4/4/2007 tarihli ve 5620 sayılı Kamuda Geçici İş Pozisyonlarında Çalışanların Sürekli İşçi Kadrolarına veya Sözleşmeli Personel Statüsüne Geçirilmeleri, Geçici İşçi Çalıştırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 1 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “2006 yılı" ibaresi “2017 veya 2018 yılı” şeklinde, “2005 veya 2006 yıllarında” ibaresi “2017 veya 2018 yıllarında” şeklinde, “6 ay veya daha fazla” ibaresi “5 ay veya daha fazla” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 2- 5620 sayılı Kanunun 3 üncü maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“4) İkinci fıkra kapsamında vizelenen geçici iş pozisyonlarında çalışanların çalışma sürelerinin, işsizlik sigortası fonundan yararlandırılmasına yetmediği durumlarda, ücretlerinden işsizlik sigortası fonu için yapılan kesintiler nemalarıyla birlikte kendilerine ödenir.”

MADDE 3- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 4- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

Editör: TE Bilisim