Yapılan son değişiklikler neticesinde çeşitli meslekleri icra eden kişilerin bu mesleğe devam edebilmek için mesleki yeterlilik belgesi sahibi olması gerektiğinde karar kılındı. Bu kapsamda mesleki yeterlilik belgesinin nasıl alınacağı ve ne gibi prosedürlerin söz konusu olduğunun bilinmesi oldukça önemli.

Mesleki Yeterlilik Belgesi Nedir?

Bakanlık tarafından yapılan son değişikliklerden birisi bazı mesleklerde çalışanların bu meslekleri icra edebilmesi için bir yeterliliğe sahip olduğunu ispatlamasını gerektirdi. Bu ispatın yapıldığı belge ise mesleki yeterlilik belgesi olarak isimlendirildi. Bu kapsamda SGK tarafından yayınlanan tebliğ uyarınca mesleki yeterlilik belgesi olmayanların bazı işleri yapamayacağında karar kılındı.

Mesleki Yeterlilik Belgesi Nasıl Alınır?

Mesleki yeterlilik belgesi almak isteyen kişilerin bu yeterliliği ispatlaması için Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından gerçekleştirilen sınavlara katılım sağlaması ve bu sınavlardan geçer not alması gerekmetkedir. Sınav ve belgeleme işlemlerinin tamamı Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yapılmaktadır. Bu kapsamda icra edilecek meslekler için düzenlenecek sınavların takibinin ve başvurularının Mesleki Yeterlilik Kurumu'na yapılması, belgenin de geçer not aldıktan sonra yine bu kurumdan temin edilmesi gerekmektedir.

Mesleki Yeterlilik Gerektiren Meslekler

Mesleki yeterlilik belgesi gerektiren mesleklerin listesi Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından https://portal.myk.gov.tr/index.php?option=com_yeterlilik&view=arama&belge_zorunlu=1 bu bağlantıdaki tabloda yayınlanmıştır. Bu kapsamda mesleki yeterliliğin ispatının zorunlu olduğu mesleklere bu tablodan göz atılabilir.

Editör: TE Bilisim