Birçok kişinin gözü kulağı yarın gerçekleşecek olan Merkez Bankası’nın Para Politikası Kurulu toplantısı ve toplantı sonunda açıklanacak olan kararlarda. Özellikle belirli bir düzende faiz oranının azaltılması, art arda TL’de yaşanan değer kaybı dikkate alındığında bu toplantıdan birçok uzman tarafından faiz artırım kararı gelmesi yönünde. Merkez Bankası’nın kararı merakla beklenirken dün itibari ile ise bankaların borç alabilme limitlerinde ise bugünden geçerli olmak üzere işlemlerde indirime gidilmesi kararı alındı. İşte Merkez Bankası’nın beklenen kararı ve dün alınan karar ilişkin detaylar.

Merkez Bankası’nın Faiz Kararı ne Olacak?

TCMB’nin beklenti anketinde de Reuters ve bazı haber ajanslarının anketlerinde de görülüğü üzere her ne kadar uzmanlardan bir faiz artışı kararı beklense de böyle bir artışın olacağına yönelik tercihler azınlıkta kaldı. Bu noktada Reuters'ın anketine göre TCMB’nin ortalama fonlama maliyetini yüzde 10,13 seviyelerinde olduğu ve yüzde 9 ile 11 arasında değişebileceği ifade edildi.

Merkez Bankası, faiz oranlarını geçtiğimiz yıldan kademli olarak en son mayıs ayında yüzde8,25’e düşürmüş, ardından haziran ve temmuz aylarında ise sabit tutma kararı almıştı. Bankaların yüzde 7.25 oranından fonlanması, ortalama fonlama maliyetini de yüzde 7’lere kadar düşürmüştü. Bu noktada artan kura çare olmak amacı ile faizlerin indirilmesi bekleniyor, anketlerde yer alan sonuçlara göre ise Merkez Bankasının faiz değiştirmeme kararına da muhtemel olarak bakılıyor.

Bankacılık İşlemlerinde Yüzde 50 İndirim

Merkez Bankası tarafında 19 Ağustos 2020 tarihi ile alınan kararda "Likidite yönetimi kapsamında atılan sıkılaştırma adımları çerçevesinde, TürkiyeCumhuriyet Merkez Bankası bünyesinde faaliyette bulunan Bankalar arası para Piyasası’nda bankaların borç alabilme limitleri, 19 Ağustos 2020 tarihinden geçerli olmak üzere gecelik vadede yapılan işlemler için yarıya düşürülmüştür" ifadelerine yer verildi.

Bu karara göre bankaların borç alma limitleri yarıya düşürülmüş olup bu doğrultuda kararın doların yükselişini azaltmada bir hamle olarak görüldüğü ifade edilebilir. Ayrıca Merkez Bankası tarafından sıkılaştırma adımları bakımından farklı kararların alınması da bekleniyor. Bu noktada yarın açıklanacak olan faiz oranı da önemli bir karar olacak.

Editör: TE Bilisim