Türkiye bilindiği üzere enflasyon ve döviz birimleri ile mücadele edebilmek için halkın Türk Lirası kullanmasını talep ediyor. Merkez Bankası faizleri artırarak daha fazla mevduat kazancı vaat etmekte ve bu gibi durumlar TL alımını artırmaktadır. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yüksek faize karşı olduğunu bir çok yerde dile getirmeye devam ederken bugün Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal faize yönelik açıklama yaptı. Peki faizler ne olacak, faiz indirimi olacak mı, faizler artacak mı? İşte bu soruların yanıtlarını sizlerle paylaşıyoruz.

Faizler Yüksek Kalacak

Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal "Faiz indirimini bu yıl uzun süre gündeme almamız mümkün görünmüyor, önceliğimiz enflasyonu kademeli olarak indirmek ve fiyat istikrarını sağlamak" açıklamasını yaptı. Bu açıklamaya bakıldığında Merkez Bankasının uzun bir süre en az yılın ikinci yarısına kadar faizleri indirmeyeceği ön görülüyor.

Faizler Yüzde 17 Seviyesinde

Merkez Bankası şu anda faizleri yüzde 17 olarak uyguluyor. Özel bankaların bazılarında yüzde 18 faiz uygulanırken kamu bankaları maksimum yüzde 16 faiz kazancı vermektedir. Merkez Bankasından bu açıklamadan sonra kamu bankalarının da yüzde 17'ye çıkartabileceğine yönelik sosyal medyada açıklamalar yapılıyor.

Mevdular Dolar Üzerine

Vatandaşların yüzde 55'inin mevdulatlarını dolar, euro gibi yabancı para birimleri olarak kullandığı belirtiliyor. Dolar ve euro alım satımı Türkiye'de diğer ülkelere göre daha fazla olduğu için para birimi değer kaybetmekte ve yüksek enflasyon ortaya çıkmaktadır. Merkez bankası faizi yüksek tutarak vatandaşların TL'ye yatırım yapmalarını ve enflasyonu da kademeli olarak azaltma gayretinde olduğu görülmektedir.

Not: Bu sitede yatırım tavsiyesi verilmemektedir. Yatırım tavsiyesi verilmez, yorum atılmaz, yasaktır.

Editör: TE Bilisim