Milyonlarca memur ve memur emeklisini ilgilendiren haberlerden biri de bayramdan sonra temmuz ayında maaşlara uygulanacak olan zam olup özellikle en çok merak edilen konuların başında ise yüzde 4 ek zammın yanı sıra enflasyon farkının verilip verilmeyeceği oldu. İlgili enflasyon farkı TÜİK tarafından açıklanacak olan 6 aylık enflasyon oranına göre yüzde 5’i aşması durumunda uygulanacak olup şu ana kadar 4 aylık enflasyon oranı açıklanmış ve haziran ve temmuz ayı enflasyon oranlarının da açıklanması ile zam oranı belli olacak.

Memur ve Memur Emeklisine Zam

Memur ve memur emeklilerine 2020 yılında 5. dönem toplu sözleşme sonrası için yüzde 4+4 oranında bir zam artışı yapılacağı açıklanmıştı. Buna göre yüzde 4'lük oranı geçen enflasyon rakamı üzerinden ise enflasyon farkı verilecektir. Bu kapsamda 2020 yılı için ocak, şubat, mart ve nisan aylarına ilişkin enflasyon oranı açıklanmış bulunuyor.

Şimdilik 4 Aylık Enflasyon Oranı Açıklandı

TÜİK tarafından açıklanan veriler kapsamında maaşlara uygulanacak olan zam oranı mayıs ve haziran ayları için açıklanacak olan enflasyon oranı sonrasında kesinlik kazanacak. Buna göre 6 aylık enflasyon oranı Merkez Bankası ve son on yıllık ortalamalar düzeyinde gerçekleşirse 2020’nin ocak-haziran döneminde enflasyon yüzde 3,90 olacak ve altı aylık dönemdeki enflasyon yüzde 4 civarında gerçekleşecek.

Memur ve Memur Emeklisi Maaşlar Ne Kadar Olacak?

Eğer 6 aylık enflasyon oranı beklenen oranda gerçekleşirse bu durumda en düşük memur emeklisi aylığı 2 bin 661 TL’den 2 bin 778 TL’ye, aile yardımı hariç en düşük memur maaşı da yüzde 4,4 artışa göre 3 bin 517 TL’den 3 bin 671 TL’ye çıkacak. Zam oranı ise 3 Temmuz'da TÜİK tarafından açıklanacak olan haziran enflasyonu ile kesinlik kazanacak.

Zam oranının kesinleşmesi ile birlikte memurlar 15 Temmuz'da maaşlarını zamlı olarak alacak olup memur emeklileri ise sonraki ayın 1'i ile 5'i arasında maaşları zamsız olarak ödenecek. Oluşacak zam farkı, ay içerisinde Çalışma Bakanlığı tarafından duyurulacak tarihte hesaplara yatırılacak.

Editör: TE Bilisim