KYK aracılığıyla kredi alan kişiler için kredi borçlarının silinmesi yönelik beklentiler oldukça fazla .KYK kredi borçları silinecek mi ya da kredi borçlarına yönelik bir af gelecek mi gibi sorular sürekli gündemde olurken, Türkiye genelinde milyonlarca öğrenci ekonomik anlamda sorun yaşıyor.

Kredi ve Yurtlar Kurumu'ndan alınan kredilerin öğrenim dönemi sonrasındaki ödenmesi gerekirken özellikle maddi anlamda zorluk yaşayan kişiler, bu ödemelerini yapamadığı gibi ödemelere eklenen ek faizler ile birlikte borçlar çok daha yüksek tutarlara ulaşabiliyor. Uzun yıllardan beri Türkiye'nin gündeminde yer alan kredi borçlarına yönelik düzenleme gerektiği sürekli vurgulanıyor. Bu konuda ise Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak 2019 yılında yaptırılan çalışmaya yönelik ciddi sonuçlar elde etmiş durumda.

Türkiye’deki KYK kredi borçları araştırıldı

Sadece 9 bin kişinin bu borçlarını ödemekte zorluk yaşamadığı geri kalan 5 milyona yakın vatandaşın borçlarını ödemede sorun yaşadığı tespit edilirken, bu duruma yönelik çalışmalar daha da hızlandırdı. Borçların ödenmemesi halinde haciz ya da maaşlı çalışan kişilerin maaşlarından kesinti gibi çeşitli yollara da başvuruluyor. Bu durum ise ekonomik anlamda zorlanan vatandaşların çok daha zor durumda kalmasına neden oluyor.

KYK borçlarına yönelik süreç başlıyor

Türkiye'de yapılan bu araştırmalar ve çalışmalar kapsamında vatandaşların bu ekonomik yükten kurtulabilmesi adına çalışmalar başlıyor. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından yapılan açıklamalara göre öncelikli olarak haciz gelen tüm borçlardaki hacizler kaldırılacak. Daha sonrasında ise vatandaşların mevcut borçlarının yapılandırılması ya da tamamen silinmesi yönündeki çalışmalar yapılacak. Ancak bu konuda 5 farklı plan üzerinde duruluyor. Yapılacak çalışmalar tamamlandığında bu 5 senaryodan bir tanesi yürürlüğe girerek KYK borçları ile ilgili bir çözüm sunulmuş olacak

  • Tüm borçların silinmesi halen kredi alanların bu kredilerinin bursa dönüştürülmesi planlanıyor.
  • Tüm borçların silinmesi kredi alanlar için kredilerin devam etmesi planlanıyor.
  • Belli bazı koşullara borçların silinmesi ve kredilerin devam etmesi planlanıyor.
  • Sadece faizlerin silinmesi anapara ödemelerinin devam etmesi planlanıyor.
  • Borçlarda esnek ve indirimli ödeme seçeneklerinin olması planlanıyor.
Editör: TE Bilisim