Kredi ve Yurtlar Kurumu kredi borcunu ödeyemediği için 300 bin öğrencinin icralık olduğu öğrenildi. Bu gelişme sonrasında gözler KYK borçlarına yönelik yapılacak açıklamalara çevrilirken, olayı gündeme getiren isim CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç oldu.

300 bin öğrenci icralık oldu!

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamalarda Türkiye genelinde 300 bin öğrencinin kredi borcunu ödeyemediği için icralık olduğu ve bu kişilere yönelik düzenleme yapılması gerektiği belirtildi. Milletvekili Kılıç yaptığı açıklamasında geri ödemelerde ve mevcut kredi tutarlarında bazı düzenlemelere ihtiyaç olduğunu söyledi.

Yasa teklifi verdi

Açıklamaları ile birlikte yasa teklifi vererek süreci meclise taşıyan Milletvekili Kılıç, üniversiteden alınan kredilerin 825 TL olması gerektiğini ifade etti. Kılıç’a göre kredi geri ödemelerinde de kredi alınan tutarın yarısının ödenmesi isteniyor. “2020 yılı itibarıyla kredi alıp ödeyemeyenlerin sayısı 5 milyona ulaştı. Bu gençlerin 300 bini hakkında ise yasal işlem başlatıldı. 300 bin kişi, geçimlerini sağlayacak bir işe bile başlamadan öğrenim kredisi borcu nedeniyle yasal takip altına girdi" diyerek konuyla ilgili düşüncelerini aktaran Milletvekili Kılıç aynı zamanda Türkiye’deki işsizlik oranların ve kişileri ödemelerde neden zorlandığına da değindi.

Vekil Kılıç’a göre özellikle pandemi ile birlikte ekonomik anlamda zorlanan vatandaşların kredi ödemelerinde de aksaklıklar yaşanmaya başladı. Üniversiteyi bitiren ancak iş bulamayan binlerce gencin, pandemi nedeniyle daha zor bir sürece girdiğini aktaran Vekil Kılıç, geri ödemelerde TÜİK endeksi oranında artış ile birlikte ödeme işlemlerinin yapılmasının da zorlaştığını vurguladı.

Verilen teklif ile birlikte uzun zamandan beri Türkiye’nin gündeminde yer alan KYK kredi borçlarına yönelik nasıl bir adım atılacağı, hükümetin bu durumu gündeme alıp almayacağı da merak ediliyor.