Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından sağlanan kredi ve burs desteklerine yönelik haberler gündemde en merak edilen konular arasında yer alıyor. Özellikle iş bulmakta zorlanan öğrencilerin ve vatandaşlar için büyük bir yük unsuru oluşturan kredi borçlarına yönelik düzenlemenin ne olacağı merak konusu iken konu ile ilgili olarak meclise bir kanun teklifi daha verildi. CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç tarafından TBMM’ye sunulan yasa teklifinde kredi miktarının arttırılması ve geri ödemede ise yarı oran uygulanmasına ilişkin bir öneride bulunuldu. İşte kanun teklifine ilişkin detaylar ve gündeme yer alan diğer açıklamalar.

CHP Yarı Tutar Ödenmesi için Kanun Teklifi Verdi

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç’ın TBMM’ye sunmuş olduğu yasa teklifinde öğrenim kredisinin öğrencilere faizsiz olarak verilmesi, öğrencinin borcunu işe başladıktan bir yıl sonda krediyi aldığı sürede, aylık olarak ve sadece yarısını geri ödemesi şeklinde olması şeklinde bir ödeme sistemi öneriliyor.

Bu noktada düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce hesaplanan fakat tahsil edilmeyen öğrenim kredisi borçlarının faizlerinin silinmesi ve öğrenim kredisinin yarı oranında arttırarak ödenmesi ifadeleri yer alıyor. Aynı zamanda mevcut kredi tutarının da aylık olarak 825 TL’ye çıkarılması önerilmektedir.

İş Bulamayanlara Yönelik Düzenleme

Bu teklif ile özellikle üniversite sonrasında iş bulmakta zorlanan öğrencilerin, öğrenim kredisi borçlarını ödemekte zorluk çektiği vurgulanmış olup özellikle sadece bu yıl 5 milyon kişinin borçlarını ödeyemediği ve 300 bin kişi için yasal işlem başlatıldığı hatırlatıldı. Özellikle üniversiteyi bitiren gençlerin en önemli sorunun ise bu kredi borçlarının geri ödemesi olduğu açıklandı.

Bu noktada yapılan açıklamada eğitimin, tüm vatandaşların en temel hakkı olduğuna ifade edilerek kanunun bu doğrultuda önerilmesindeki amaç ise şu şekilde ifade edildi:

"Üniversiteyi kazanan ve ailesinden uzak kentlerde eğitim-öğretimini devam ettiren öğrencilerin bu süre zarfında çeşitli desteklere ihtiyaçları bulunmaktadır. Gençlerimizin sağlıklı bir yaşam sürmeleri ve doğru karar vermeleri için maddi-manevi kaygı duymadıkları bir dönem geçirmeleri gerekmektedir. Burada da devletimize büyük görevler düşmektedir”