Yüksek Öğrenim kurumlarında öğrenimlerine başlayan öğrenciler eğitim masrafları, barınma gibi zorunlu üretim masraflarını karşıyabilecekleri finans kaynaklarının bir tanesi de Gençlik ve Spor Bakanlığı'na bağlı Kredi Yurtlar Kurumu geri ödemeli KYK kredisidir. Önlisans ve lisans öğrencileri daha önce almış oldukları KYK kredisi borcunun silinmesi istemektedirler. Bu konuda sosyal medya üzerinden seslerini duyuran mezunlar; pandemi dönemi nedeniyle iş bulamadıklarını, fakat Kredi borçlarının katlanarak arttığını ifade ediyorlar.

Adalet ve Kalkınma Partisi bu konu üzerinde bir çalışmayı tamamladı. Kamuya olan idari para cezaları, faizler, vergiler için bir yapılandırma çalışması gerçekleştirilecek. Hazine alacaklarının yapılandırılması için Türkiye Büyük Millet Meclisi plan ve bütçe komisyonuna bir tasarı sunuldu. Bu tasarıda gelir vergisi, katma değer vergisi, MTV, ÖTV yanı sıra idari para cezaları ile KYK borçları da yer aldı. KYK borçları silinecek mi sorusunu soran mezunlar için, bu sorunun cevap belli oldu.

Hangi Borçlar Yapılandırılacak?

Vatandaşlar borçlarının yapılandırmasını 18 taksit halinde gerçekleştirilecek. Borçlar isterlerse ödemelerini daha erken peşin yaparak indirimden yararlanabilecektir. Yapılandırma hangi cezaları kapsıyor?

-Vergi cezaları, 

-Gecikme faizleri,

-Gecikme zamları, 

-Trafik cezaları, 

-Seçim cezaları, 

-Nüfus para cezaları, 

-Karayolu Taşıma Kanunu'na göre kesilen para cezaları,

-Hazine alacakları,

-Madenlerden alınan devlet hakkı,

-Öğrenim Kredi broçları,

-SGK prim borçları,

Yapılandırma Nasıl Yapılacak? Başvurular Ne Zaman Başlayacak?

Kanun teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi plan ve bütçe komisyonunda kabul edildi. Türkiye Büyük Millet Meclisi genel kurulunda onaylanmasının ardından kanunda belirtilen cezalarla ilgili Vergi borçları ve faziler ile ilgili yapılandırma başvurusu alınmaya başalanacak. Başvuru yapacakların kanunun çıktığı tarihten itibaren 31 Aralık 2020 tarihine kadar başvurularını yapabilecekler ve en fazla 18 taksit yapılabilecek taksit ödemeleri 2 ayda bir gerçekleştirilecek. İlk taksitler 31 Ocak 2021 tarihinde alınacak.

İŞİN OLSA