Ülkemizde her gün on binlerce kişi kamu bankaları ya da yerli ve yabancı sermayeler ile kurulmuş olan özel bankalardan kredi çekmektedir. Çekilen bu krediler için bankalar bilindiği üzere hayat sigortasını genel olarak zorunlu tutar. Hayat sigortası aracılığı ile banka kendisini teminat altına almakta olup bazı genç kişilerden ya da kredi türlerinden hayat sigortası zorunluluğu istenmemektedir. Peki bankadan kredi çeken kişi öldüğünde ne olur?

HAYAT SİGORTASI OLANLAR ŞANSI

Eğer bankadan kredi çekildiğinde kişi hayat sigortası yaptırdıysa problem yaşanmaz. Öyle ki banka parasını hayat sigortası aracılığı ile tahsil eder. Hayat sigortası borcun tamamı üzerinden yapıldığı için kalan paranın tümünü bankalara öder ve ölen kişinin bugüne kadar ödemiş olduğu kredi borcunu da aileye geri ödeme yapar. Ancak hayat sigortası yaparken maddeler iyi okunmalıdır. Çünkü araya eklenen bazı maddeler ile hayat sigortaları ölen kişinin yakınlarına şimdiye kadar ödenen kredi miktarını geri ödememektedir.

YASAL VARİSLERİ DİKKAT

Ölen kişi eğer kredi çektiğinde hayat sigortası yaptırmadıysa ve hayatını kaybettiyse kalan borcu yasal varisleri olan mirasçıları öder. Fakat bu borcu eğer evlatlar ödemek istemezse reddi miras yapabilirler. Bu sayede borç onlara kalmaz. Bu durumda ise banka ölen kişi için hacze başlar ve mal varlı varsa el konulur. Eğer kişinin mal varlığı da yoksa bu batık borç olarak bilinir fakat bankalar genel olarak mal varlığı olmayan kişilere kendini teminat altına almak için borç vermez.

Editör: TE Bilisim