İşyerinde Koronavirüs’e Yakalanmak İş Kazası Olur mu? Çalışan İş Göermezlik Ödeneği Alırmı?

İŞ KAZASI NEDİR? 5510 sayılı kanunda belirtilen tanıma göre iş kazaları çalışan sigortalının iş yerinde bulunduğu sırada, yürütülen iş esnasında iş mevzuattaki açıklanan kuralların çerçevesinde, meydana gelen olayda zarar gören, bedenen yada ruhen özre uğrayan olayları kapsamındadır. İşyerinde yaşanan bir iş kazası durumunda işveren tarafıdnan hemen adli kolluğa bildirim yapmak sorumluluğundadır. Adli kolluk tespiti ve 3 günlü içerisinde kurumlara bildirim yaparak resmi işlemlerdeki süreç başlatılmalıdır.

KOVID-19 VİRÜSÜ İŞ KAZASI SAYILIR MI?

Herhangi bir iş yerinde çalışan sigortalının Kovıd-19 virüsü testi pozitif çıkmasının ardından bu durum iş kazasımı sayılır, hastalık mı yoksa meslek hastalığımı olur?  Dünya genelinde pandemi olarak ilan edilen Koronavirüs’e karşı iş yerlerinde, işverenlerin gerekli tedbirleri alma konusunda sorumlulukları bulunmaktadır. Çalışma hayatını derinden etkileyen Kovıd-19 virüsüne karşı iş yerlerinin Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, İçişleri bakanlığı tarafından açıklanan önlemleri uygulamak zorundadır. Koronavirüs salgın olarak ilan edildiğinden çalışma hayatında da bu tarz benzeri bir duruma uygun bir mevzuat hükmü bulunmadığı açıktır. 5510 sayılı sosyal sigortalar kanunda iş kazalarının nasıl ve ne şekilde olacağı açık şekilde yazmaktadır. Star Gazetesi yazarı Resul Kurt’ta bu konuda yazdığı yazıda ise her olayın özelliklerine göre değerlendirilmesi gerektiğini vurgulamıştı. Fakat hiçbir maddede salgın durumlarına iş kazasımı yoksa hastalık mı sayılacağına dair bir ibare geçmemektedir. Kovıd-19 meslek hastalığımıdır konusunda ise; henüz yeni bir salgın olduğundan mesleki bulaşıcı hastalıklar listesinde Kovıd-19 rahatsızlığı sayılmamıştır. 

MESLEKİ HASTALIKLAR;

Peki mesleki hastalıklar neler? Viral Hepatit B, şarbon, Tetanos, Tüberküloz, Bruselloz, kancalı kurtlar, salmonellozis, viral hepatit c, viral hepatit a gibi bilenen türleri sayılmaktadır.  Diğer yandan çalışanın salgın hastalığa yakalanması işyerinin koşulları nedeniyle mi olduğu yoksa özel yaşamında mı virüse enfekte olduğu konusunda iş yada meslek hastalığı şartlarında sayılan konular arasında yer alıyor.  Özetle; Koronavirüs iş kazasımı, mslek hastalığımı yoksa hastalık mı saytılacağı konusunda ortak bir görüş bulunmamaktadır.

İŞİN OLSA