Korona virüsün ülkemizde ilk kez görülmesinden bu yana dünyada olduğu gibi birçok sektörü firma ve çalışan zor durumda kalmış olmakla birlikte devlet tarafından bu noktada ekonomik sıkıntı çeken vatandaşlara korona virüs ile mücadele kapsamında çeşitli destek ve yardımlar yapılmaya başlandığı açıklanmıştı. Konu ile ilgili açıklama yapan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ise bu süreçte yapılan yardımın 11,5 milyar TL’yi geçtiğini açıkladı.

11 Milyar Yardım Yapıldı

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tarafından paylaşılan bilgilere göre korona virüs ile mücadelede işsizlik ödeneğinden kısa çalışma ödeneğine, 1000 TL yardım ve diğer destekler ile birlikte vatandaşa toplamda 11 milyar TL yardım yapıldığı açıklandı.

Buna göre 5 milyon 440 bin haneye biner TL'lik nakdi yardım, İşsizlik Sigortası Fonu'ndan ise bu dönemde 3 milyon 50 bin kişiye ortalama 1591 TL kısa çalışma ödemesi, 878 bin kişiye ortalama 502 TL ücretsiz izin ödemesi ve 591 bin kişiye ortalama 1234 TL işsizlik maaşı ödemesi yapıldığı vurgulandı. Yapılan 11,5 milyar TL’lik yardımın 6 milyarını ise işsizlik fonunda gelenler oluşturuyor.

Ne Kadar Destek, Nereden Sağlandı?

Ödemelerin 6 milyar 26 milyon TL’lik kısmı İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılandı. Kalan 5,5 milyar TL’lik kısım ise Hazine’den Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na aktarılan bütçeyle yapıldığı açıklanmış olup buna göre;

Sosyal destek programı kapsamında Faz 1’de yaklaşık 2 milyon haneye 2 milyarlık yardım, FAZ 2 kapsamında 2,3 milyon aileye 2 milyar 300 milyonluk yardım, Faz 3 kapsamında ise 1 milyon aileye 1 milyarlık yardım,

Kısa çalışma ödeneği kapsamında 3 milyon çalışana 4 milyar, 855 milyon TL, nakdi ücret desteği ile 878 bin kişiye 441 milyon, işsizlik ödeneği kapsamında ise 591 bin kişiye 730 milyon TL’lik ödeme yapıldığı açıklandı.