Pandemi sürecinde iş verenleri korumak ve ekonomik anlamda desteklemek için getirilen kısa çalışma ödenekleri yapılan son düzenleme ile birlikte uzatılmıştı. Milyonlarca çalışanın kısa çalışma ödeneğinden yararlandığı Türkiye'de, Eylül ayında kısa çalışma ödeneğinin devam edip etmeyeceği önümüzdeki günlerde netlik kazanacak.

1 ay daha uzatılmıştı

Konu ile ilgili Temmuz ayı sonu Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kararı ile kısa çalışma uygulamasının bir ay daha uzatılmasına karar verilmişti. Alınan bu karar doğrultusunda Ağustos ayı içerisinde ödenmeye devam eden kısa çalışma ödeneklerinde gözler şimdi alınacak yeni karara çevrildi. Öyle ki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından uzatma yetkisi bulunan bu ödeneklerde karar alındığı takdirde 1 ay ya da daha uzun bir süre uzatılabilir. Böyle bir karar alındığında ise kısa çalışma ödeneği alan 1 milyon 700 bin çalışan Eylül ayı içerisinde kısa çalışma ödeneği almaya hak kazanacak.

Konu ile ilgili Aile Çalışma Ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından çalışmalar devam ederken, bu çalışmalar doğrultusunda hazırlanacak rapor ile birlikte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunum yapılacak. Ardından bu konu ile ilgili görüşlerin aktarılacak. Bu rapor doğrultusunda karar vermesi beklenen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu hafta içerisinde kararını kamuoyu ile paylaşması bekleniyor.

Yine Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmesi beklenen kısa çalışma ödeneği uygulamasının sonlanması halinde bundan sonraki süreçte tüm ödemeler yine eski dönemlerde olduğu gibi iş verenler tarafından gerçekleştirilecek. Ancak farklı bir kararın alınması halinde ise tüm bu ödemeler yine kısa çalışma ödeneği altında çalışanlara devlet kanalıyla yapılmış olacak. Konu ile ilgili gündeme gelen bazı görüşlerde ise kısa çalışma ödeneklerinin belirli iş kollarına göre uzatılabileceği belirtiliyor. Özellikle eğitim alanındaki pek çok özel okul zorlu bir süreçten geçerken bu tip ek ödemeler ile birlikte durumun daha kolay hale gelmesi adına sürecin devam ettirebilmesi öngörülüyor.

Editör: TE Bilisim