Kısa Çalışma Ödemesi Ne Zaman Başlayacak Belli Oldu!

Koronavirüs Kovıd-19 virüsü nedeniyle kapanan işyerlerinde çalışanlar ödenecek olan kısa çalışma ödemesi için önemli bir açıklama geldi. Kısa çalışma ödeneği 5 Mayıs tarihinden itibaren ödenmeye başlanacak.

ÖDEMELER NEREYE YAPILACAK?

Başvurular esnasında işveren tarafından çalışana ait formda doldurulan banka hesap numarası IBAN’a ödemeler yapılacak. Banka hesabı olmayan ya da Iban numarası bildirmeyenler için PTT’den maaş ödemelerini alacaklar.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ ALAMAYANLARA MÜJDE;

Yapılan açıklamadan kısa çalışma maaşı alamayacaklar için ücretsiz izin maaşı ödenecek. Nakdi destek ödemesi ise cuma günü 5 Mayıs 2020 tarihinde hesaplara yatırılmaya başlayacak.

NE KADAR KISA ÇALIŞMA MAAŞI ÖDENECEK?

Başvuruların tamamlanıp değerlendirme aşamasında Mart ile Nisan ayında geçen sürelerin  toplamı ödenecek. Bu maaşlar her ayın 5ine kadar yapılacak.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİNDEN KİMLER YARARLANABİLİYOR?

Çalıştıkları işyerlerinde koronavirüs nedeniyle geçici olarak kapanmak zorunda kalan işyerinde çalışan işçilerin daha önce aldıkları maaşların yüzde altmışı oranında ödeme yapılacak. İşçinin 450 prim günü ile 60 gün hizmet akdi olması aranan şartlardan bir tanesi olarak açıklanmıştı. Herhangi bir sektör ayırımı yapılmayacak. Başvuru yapanlara Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler bakanlığına bağlı iş müfettişleri tarafından şartları taşıyıp taşımadıkları kontrole diliyor. Başvuru sahiplerinden hak eden çalışanlara 3 ay süre ile maaş ödeniyor.