Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından açıklamalar geldi.! İŞKUR üzerinden işyerinin kapanmak zorunda olanlar için kısa çalışma ödeneğini işletime alınacak. Buna göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 18 mart tarihinde Koronavirüs Eşgüdüm toplantısı sonrası ulusa sesleniş konuşmasında açıkladığı ekonomik paket içerisinde işten çıkartmamak şartı ile kısa çalışma ödeneğini devreye sokulacağını açıkladı.

AÇSHB Zehra Zümrüt Selçuk katıldığı bir programda ise işsizlik ödeneğinden karşılanacak olan Kısa Çalışma Ödeneği başvuru şartlarının esnetileceğini ve daha çok iş yerinin başvuru yapabileceği bir sistem haline getirileceği ifade edildi.

TELAFİ ÇALIŞMA SÜRESİ 4 AY OLDU;

Bakan Selçuk açıklamalarında telafi çalışma sürelerinin 2 aydan 4 aya çıkartıldığını aktardı. Alınacak tedbirler için ortak bir işbirliği esasını dikkate aldıklarını aktaran Selçuk İşveren ve işçi sandıklarıyla görüştüklerini aktardı.

BAŞVURU DETAYLARI;

Kısa Çalışma Ödeneğine başvurular nasıl yapılacak? Kimler başvuru yapabilir? AÇSHB Belirlediği başvuru formunun doldurulması ve işverenin dolduracağı bilgileri içeren liste ile birlikte bu belgelere ilave olarak eklenecek evrakların başvuruya eklenmesi gerekmektedir. KÇÖ başvurusunda bulunabilirler. Bu başvurular sadece işverenler tarafından yapılabilmektedir.  

İşverenin ve iş yerinde çalışanların şartlarının taşıyıp taşımadığı ile ilgili değerlendirmeyi Rehberlik ve Teftiş Kurulu Başkanlığının belirlediği İş Müfettişleri tarafından yapılacak.

BAŞVURULARIN DEĞERLENDİRİLMESİ;

İş müfettişleri başvuru yapan işyerlerinin değerlendirmelerini mahallinde yapmayacak. Bunun yerine e-posta adresine gönderilen evraklar üzerinden incelme gerçekleştirilecek. Evraklardaki eksikler halinde işyerinden yeniden talep edilecek. Bu sürecin daha da uzamasına nende olabilir. O yüzden başvuru sahipleri ilk aşamada tüm gerekli evrakları ve formları eksiksiz olarak doldurmaları daha sağlıklı olacaktır. Uygunluk tespitinde evraklar üzerinden inceleme yapılacak. Faaliyetinin durdurulduğu iş yerlerinde buna dair durumları ortaya koyacak evraklar eklenmesi istenilmektedir. Başvuru sonuçları fiziki olarak hazırlanacak ve kep adresi üzerinden suretleri işverene mail olarak gönderilecek. Daha sonra ise ıslak imzalı şekli gönderilecek.

Ödemeler ne zamana kadar sürecek. İdari tasarrufların  sona ermesine ve kanunda ön görülen azami ve asgari sürelere göre ödemeler yapılacak.

BAŞVURU MAİL ADRESİLERİ;

Ödenecek Tutarlar ve Formlar için tıklayın

Editör: TE Bilisim