Ekonomik İstikrar Kalkınma Programı kapsamında pandemi sürecinde faaliyetlerine ara veren işletmelerde çalışanlar için kısa çalışma ödeneği başlatıldı. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İŞKUR üzerinden online olarak yapılan başvurularda herhangi bir sektör ayrımı yapılmadan ve incelemelerin tamamlanması beklenmeden 5mayıs tarihinde çalışanların hesaplarına ödemeler yapıldı. Mart ayında başvuruların başlaması ile başvuru tarihi baz alınarak bazı vatandaşlar bir maaş tutarından daha az bir rakam hesaplarına yatırılanlar gelecek ayda tam maaş alacaklar. Mayıs ayında başvuru yapanlara da 5 Haziran tarihinde ödeme yapılacak.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ 3 AY UZATILSIN TALEBİ GELDİ!

İstanbul Ticaret odası Başkanı Şekip Avdagiç'ten KÇÖ için önemli bir açıklama geldi. Haziran ayından sonra 3 ay daha bu ödemenin yapılması için sürenin uzatılmasını istediklerini aktardı. "İşletmeler haziranda faaliyetlerini artırma ya da yeniden başlatmaya hazırlanırken, koronavirüsten etkilenen iş yerlerinde çalışanlara yönelik uygulanan kısa çalışma kapsamındaki maaş ödemelerinin, son başvuru tarihi olan 30 Haziran'dan itibaren ikinci bir üç ay süreyle uzatılması işletmelerin pandemi sürecinin zorluklarını geride bırakmasına büyük katkı yapacaktır." denildi. Başkan Avdagiç açıklamasında kısa çalışma ödemesinin iki aydaki istihdamı korumada başarıya ulaştığı aktarıldı.

KÇÖ ÜÇ AY DAHA UZATILACAK MI?

Çalışanların mevcut maaşlarının yüzde 60'ı oranında yapılan maaşların yanı sora en fazla tutar brüt asgari ücretin yüzde 150'sini geçemiyor. En az tutar 1.752 TL en fazla tutar 4.381 Tl olarak ödenecek. İşçinin resmi tatillere ulusal bayramlara ve hafta tatillerine gelen günler için bir ödeme yapılmayacak. Maaşlar başvuruda belirtilen hesap numarasına ya da PTT Bank aracılığı ile gerçekleşir. Kısa çalışma ödeneğini uzatılması konusunda Cumhurbaşkanlığı yetkilidir. Mevcut pandemi döneminin erken bitmesi durumunda KÇÖ ödemelerinin kesileceği gibi pandemi döneminin ve mevcut şartların duruma göre uzatılması da Cumhurbaşkanlığı kararı ile gerçekleşebilecektir.

Editör: TE Bilisim