Kısa çalışma ödemesine başvuru yapan firma sayısı açıklandı. 3 milyon kişi için başvuru yapılırken, firma bazında 270 bin firma koronavirüs döneminde kısa çalışmaya başvuru yaptı.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada uygunluk testinin sonuçları beklenmeden ödemelerin yapılacağı ifade edilmişti. Başvurular online olarak yapılıyor. Herhangi bir sektör kısıtlaması da bulunmuyor. AÇSHB tarafından yapılan açıklamada en çok başvuru yüzde 40 ile imalat sektöründe, toptan ve perakende sektöründe ise yüzde 15 ile ikinci sırada konaklama ve yiyecek hizmetleri alanlarındaki firmalar ise yüzde 12 ile üçüncü sırada yer alıyor. Eğitim sektöründe bu dağılımda yüzde altısını oluşturuyor.

Başvuru şartlarında herhangi bir sektör ayrımı yapılmıyor. Daha fazla kişinin başvuru yapabilmesi için başvuru şartları esnetilmişti. Buna göre prim gününde 450, çalışma süresinde 60 gün şartlarını taşıyanlara ödeme yapılacak. Çalışanın aldığı maaşa oranlı olarak ödemeler PTT aracılığı ile gerçekleşecek. Yakın zaman içerisinde ödemelerin yapılmaya başlaması bekleniyor.

Kovıd-19 ile mücadele kapsamında alınan tedbirlere ilişkin istihdamı korumaya yönelik olarak bir den fazla olarak alınmaya devam ediyor. Diğer bir paket ise ücretsiz izine çıkartılanlar yönelik olarak aylık net 1168 Tl ödeme yapılacak. Evde bakım maaşı alanlar için gelir sınırı şartı uygulanmayacak. Aylık 1460 Tl olarak ödenen evde bakım parası için asgari ücretin üçte ikisinden az olması gerekiyordu. Bu dönemde sınır şartı kaldırıldı. İşverenin 3 aylık SGk prim ödemesi ise kasın ayına ertelendi.

Editör: TE Bilisim