Kovid-10 salgınına karşı alınan tedbirlerden bir tanesi de Kısa çalışma ödeneği ödemesidir. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak son dakika açakalmalarında kısa çalışmaya bugüne kadar 200 Binden fazla bir başvuru yaptığını ifade etti. Bu iş yerlerinde çalışan 2 milyondan fazla çalışan bulunuyor.

ASGARİ ÜCRETLİYE FARK ÖDENEBİLİR!

Çalışanlar yapılacak devlet ödemeleri ile maaşının brüt tutarının yüzde 60'ını alabilecekler. Örnek olarak Asgari ücret maaşı alan bir kişi 2943 Tl brüt tutarının yüzde 60'ı olarak 1752,40 Tl ödeme alacak. 5000 Tl maaş alan 2977,24 Tl ve 12 bin Tl maaş alan 4380,99 Tl maaş verilecek. Asgari geçim oranında maaş alan vatandaşın 1752 Tl maaş ile geçinmesi imkansız olduğundan işverenler 572 TL tutarı ödeyebilecekler. Bu konuda yasal düzenleme yapılıyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan düzenlemeye göre telafi ücretinden yalnızca gelir vergisi düşülecek. İşveren çalışana ödeyeceği aradaki fark için prim esas kazanç eklemesi yapabilecek. Çalışanların ekonomisine katkıda bulunmak isteyen işverenler için gelirinin korunması sağlanmış olacak.

ÇALIŞANLARIN EMEKLİLİK PRİMLERİ;

Kısa çalışma ödemesi dönemindeki diğer bir sorunda emeklilik prim ödemesinin yatmaması ve asgari geçim indirimi hesaplanmamasıdır. Bu durum için çalışan isteğe bağlı sigorta yaptırılacak primlerini ödeyebilecek. Bu dönemde isteğe bağlı primlerin 4A olarak sayılacağı ifade ediliyor. Çalışanın emeklilik haklarında kayıp olmamış olacak.

Editör: TE Bilisim