Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından riskli kategorisine alınan binalar kentsel dönüşüm ile yenilenmekte olup bu süreç boyunca ise evleri yıkılacak olan ev sahiplerine kirada oturdukları süre boyunca kira yardımı yapılıyor. Bu kira yardımında yararlanmak isteyen ev sahipleri ise illere göre değişen yardım olanaklarından yararlanabiliyor.

Ne Kadar Ödeniyor?

Kentsel dönüşüm sürecinde kirada oturan ev sahiplerine illere göre değişen tutarda kira yardımı yapılmaktadır. Bakanlığın açıklamasına göre bu yardım tutarları şu şekildedir.

"Artvin, Bilecik, Bingöl, Bolu, Burdur, Çankırı, Erzincan, Gümüşhane, Hakkari, Kırşehir, Nevşehir, Sinop, Tunceli, Bayburt, Karaman, Kırıkkale, Bartın, Ardahan, Iğdır, Yalova, Karabük, Kilis'te 715 TL.

Amasya, Bitlis, Edirne, Giresun, Isparta, Kars, Kastamonu, Kırklareli, Muş, Niğde, Rize, Siirt, Uşak, Yozgat, Aksaray, Şırnak, Osmaniye, Düzce'de 810 TL.

Adıyaman, Afyonkarahisar, Ağrı, Çorum, Elazığ, Kütahya, Ordu, Sivas, Tokat, Zonguldak, Batman, Çanakkale'de 905 TL.

Aydın, Balıkesir, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Mersin, Kayseri, Kocaeli, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Sakarya, Samsun, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa, Van'da 995 TL.

Adana, Antalya, Bursa, Konya'da bin 85 lira. Ankara, İstanbul ve İzmir'de ise bin 150 TL."

Başvuru Dilekçesi Örneği

Hak Sahibi ve Konutlar için dilekçe örneği şu şekildedir.

…………………….. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜNE

…………………. yapı kimlik, …….. ada, ……….. parsel numaralı, …………………………………………………………………………………. adresindeki (Bina numarası ve bağımsız bölüm numaraları ayrı ayrı belirtilecektir.) binamız 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında riskli yapı olarak tespit edilmiş olup, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun Uygulama Yönetmeliğinin 16 ncı maddesine göre kira yardımından faydalanmak istiyorum.

Riskli yapıdaki konutumu/işyerimi …./…./2015 tarihinde tahliye ettiğimi beyan eder, aksi durumun tespit edilmesi halinde ödenen tutarı Genel hükümlere göre (Borçlar Kanunu ve 3095 sayılı Kanuni faiz ve temerrüt faizine ilişkin Kanun hükümlerine göre) faiziyle geri ödeyeceğimi taahhüt ederim.

Kira yardımından faydalanmam halinde 13.10.2012 tarihli ve 28440 sayılı Resmi Gazetede Yayımlanan 6306 Sayılı Kanun Kapsamında Hak Sahiplerince Bankalardan Kullanılacak Kredilere Sağlanacak Faiz Desteğine İlişkin Karar uyarınca bankalardan faiz destekli kredi başvurusunda bulunmayacağımı taahhüt ederim.

Kira yardımı başvurumun uygun bulunması halinde aşağıda belirttiğim hesap numarama yatırılması hususunda;

Gereğini arz ederim.

……/…./2015

Adı Soyadı

İmza

İletişim Bilgileri

Adres

:

Telefon

:

EKLER:

  1. Nüfus cüzdanı fotokopisi (işyeri maliki için imza sirküleri)
  2. Konut veya işyerinin tapu senedi ve taşınmaza ait güncel taşınmaz kaydı
  3. Arsa paylı tapular için emlak vergisi beyannamesi
  4. Konut/işyerine ait fatura (Elektrik, su, doğalgaz, telekom)
  5. Yıkılan yapılar formu
  6. Riskli bina tespit raporu inceleme formu
  7. Riskli olarak tespit edilen yapının tahliye edildiğine dair eski ve yeni yeni adresini gösteren İl/İlçe Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğünden alınacak adrese dayalı yerleşim yeri belgesi (İşyeri içinriskli yapının onay tarihinden sonra tahliye edildiğine dair yeni adresini gösteren güncel vergi levhası veya işyerinin kapatıldığına dair ilgili meslek odasından alınacak yazı
  8. T.C. Ziraat Bankası A.Ş.ye ait vadesiz, münferit, TL hesap cüzdanı fotokopisi
  9. Vekaleten yapılan başvurularda vekaletname aslı ve vekilin kimlik fotokopisi

Örnek dilekçenin Word taslağı için tıklayınız.

Editör: TE Bilisim