Kentsel Dönüşüme 2 Milyon Kişi Katıldı

Süzenli şehircilik anlayışı ile başlatılan kentsel dönüşüm projelerinde giderek daha hızlı adımlar atılmaya başlandı. Bu güne kadar başlayan kentsel dönüşüm projeleri toplam 159 oldu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı şu anda hala 200 projeyi inceliyor. Faaliyette olan projelerden yararlanan kişi sayısı ise 2 milyona ulaştı. Bu rakamın 1 milyon 150 binini riskli alan ilan edilen bölgelerde yer alan vatandaşlar meydana getirdi. Kentsel dönüşümü bireysel olarak talep eden kişi sayısı ise 850 bin kişi oldu.

Yerel yönetimler ve vatandaşlarla birlikte kentsel dönüşümü hızlandırarak devam ettirmeyi planlayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kentsel dönüşüm projelerinde bugüne kadar gelinen noktayı kamuoyu ile paylaşmaya hazırlanıyor. Bunun yanı sıra yeni başlayacak projeleri ve kentsel dönüşümdeki hedefleri hakkında da kamuoyunu bilgilendirecekler. Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce bu gün İstanbul’da Türkiye’nin kentsel dönüşüm projeksiyonunu açıklamaya hazırlanıyor. Aynı zamanda da kentsel dönüşüm projelerinin üç sac ayağı olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu kapsamda yerel yönetimler ve vatandaşları bir araya getirmeye hazırlanıyor. ‘Kentsel Dönüşüm Aileleri Buluşması’ ismi altında aileler buluşacak. Bu buluşmanın ilkinin İstanbul’da gerçekleşeceğini belirten Kentsel Dönüşüm Genel Müdürü Vedad Gürgen, bütün toplum kesimlerinin gündemine kentsel dönüşümü sokmayı hedeflediklerini de sözlerine ekledi.

Vedat Gürgen, 6.5 milyon riskli konutun dönüşümünün sağlanmasını hedeflediklerini belirterek, 2012 yılından bugüne kadar ilan edilen 159 riskli alan projesinin tamamının proje çalışmalarının başladığını anlattı. 2018 yılında bu projelerin büyük çoğunluğunun tamamlanması da hedefleniyor. Vedat Gürgen Riskli alan ilan edilen 123 bölgede belediyelerin yetkilendirildiğini söyleyerek, 5 projede TOKİ, 29 projede Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve 2 projede ise maliklerce uygulama yapıldığını söyledi. Aynı zamanda Belediye Kanunu kapsamında bu projelere ek olarak 2012 yılından bu yana 54 adet kentsel dönüşüm ve gelişim projesinin de belediyeler tarafından yürütüldüğünü sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilisim