Hazine ve maliye bakanı Berat Albayrak bayram öncesi verdiği Müjde de birçok sektörü yakından ilgilendiren bir açıklama yapıldı. Bakan Albayrak sosyal medya paylaşımında bazı sektörlerdeki KDV oranlarında düşüş müjdesini detaylarını aktarmıştık. Koronavirüsün ekonomiye olan etkilerine yönelik olarak çok önemli bir adım olarak görülen KDV indirilmesi ve kira stopaj oranı düşünmesi kararı esnaflara çok önemli bir destek sağalayacak. Peki vatandaşlara nasıl yansıyacağı çok merak edilen konular arasında yer almaya başladı.

FİYATLAR DÜŞECEK Mİ?

Bilindiği gibi koronavirüsten en çok etkilenen sektörlerin bir tanesi yeme içme sektörü olmuştur. Yeme-içme sektöründe KDV oranlarının 2020 yılı sonuna kadar yüzde 1'e düşmesi fiyatlarda da düşüş meydana gelip gelmeyeceği merak konusu haline geldi. Hazine Bakanlığının açıkladığı karar bugün Resmi Gazete'de resmen yayınlanarak yürürlüğe girdi. Bu kapsamda daha önce uygulanan KDV oranı 2020 yılı 31 Aralık tarihine kadar yüzde 1 olarak uygulanacak.

Ayrıca KDV indirimi sadece gıda yeme-içme sektöründe sınırlı olmadığı, diğer sektörler arasında yolcu taşımacılığı, düğün organizasyonları ,konut bakımı onarımı, kuru temizleme ve terzi gibi sektörlerde KDV oranları yüzde 18 den %8 e düşürüldü. Sinema, müze yerleri tiyatro yerleri de 8 olan KDV oranları yüzde 1 olarak güncellendi.

Restoranlarda fiyat düşüşü olacak mı bu konu henüz net bir açıklama olmasa da Restoranlar Turizm Derneği başkanı Ramazan Bingöl yaptığı açıklamada sektöre cansuyu niteliği taşıdığını ifade etti. Bu kapsamda cirolar yüzde yirmi %30 oranında artış bekleniyor. Bilindiği gibi pandemi nedneiyle yaşanan fekonomik etkiler vatandaşların harcamalardaki dengesizliğine neden oldu. Otobüs bileti fiyatları, sinema, tiyatro restoranlardaki fiyatların düşüş yapılması sektrölerdeki canlılığa tam anlamıyla anlamlı kılacaktır.

İŞİN OLSA İZMİR / ÖZEL HABER

Editör: TE Bilisim