Kayseri'de çiftçiler alın terlerini almaya başladılar. Kayseri Şeker, çitçisinin pancardan alacağı ücretleri ödemek adına Banka şubesini Tır'la köye taşıdı.

Kayseri Şeker’de çiftçinin hakkını alnının teri kurumadan verilmek üzere başlatılan girişimler çiftçiler tarafından büyük beğeni topluyor. Çiftçinin itibarını artırıcı girişimlere bir yenisi daha eklenerek Kayseri Şeker çiftçisinin pancar parasını ödemek için banka şubesi TIR ile ilçeye taşındı.
Kayseri Şeker tarafından Türkiye de ilk defa 20 Ocakta pancar bedelinin ödenmeye başlanması yanında çiftçinin parasını ödeyecek olan bankanın ilçede şubesinin olmamasına da çözüm bulunarak özel izin ile ilgili banka seyyar şube izni alarak bankayı TIR’a yükleyip pancar paralarını çiftçinin ayağında dağıttı.

Pancar paralarının erken ödenmesi ve çiftçinin ayağına pancar bedellerinin TIR ile götürülmesi konusunda açıklama yapan Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay; "Biz çiftçimizin ayağına böyle bir hizmeti getiren garanti bankasına teşekkür ediyoruz. Bu çiftçinin Türkiye de ne kadar itibarlı bir noktaya geldiğinin bir ifadesidir. Eskiden çiftçiler banka şubesine gider ve belki de bankaya zor girerlerdi. Şimdi banka şubesi çiftçimizin ayağına geliyor. Bu pancar çiftçisinin ne duruma geldiğinin bir göstergesidir.

Bu vesile ile Kayseri Şeker yine bir ilki uygulama imkanı bulmuş oldu. Türkiye de ilk defa 20 Ocak’ta pancar bedelinin ödenmesi, çiftçimizin alın terinin kurumadan kendilerini mutlu etmek bizim için de mutluluk vericidir. Cenabı Allaha bize böyle bir hizmeti kısmet ettiği için şükrediyoruz
Türkiye de herkesin bizi takdir ederek takip ettiğini düşünüyorum. Türkiye’ de şu an diğer fabrikaların kotalarını dolduramadığı bilgisini aldım. Biz ise çiftçilerimizden fazla kota talebi alıyoruz. Bu sene de fazla üretimden dolayı C kotasına girdik. Bu da çiftçimizin işine ne kadar sahip çıktığını, ne kadar ilgi alaka gösterdiğinin bir ifadesidir. Kayseri Şeker’e bağlı orta Anadolu çiftçisi daha fazla üretmek ve daha fazla kazanmak istiyor. Bunun içinde kota istiyorlar biz de onlara bu konuda yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bizim fazla üretimimiz bir tesadüf değil. Bu sene tarla üretimimizde % 10 a yakın verim yakaladık. Diğer bölgelerdeki kota eksikliği verim eksikliğinden kaynaklanmaktadır. İşte bizim çiftçimiz özverisi ile işe sahip çıkarak verimli bir şekilde üretim yaparak kotalarını doldurmuşlardır. Zaten şeker sektörünün geleceğinde de bu verim artışına ihtiyaç bulunmaktadır. Ben tüm çiftçilerimize teşekkür ediyorum. Herkese hayırlı olsun. Allah ağız tadıyla paralarını harcamayı nasip etsin" dedi.

Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyelerinden İlhan Argun; "Yeşilhisar bölgesinin en önemli gelirlerinden birisi pancar tarımıdır. Ben 50 yaşındayım. Bildim bileli pancar ekeriz ama birinci ayda pancar parası ödendiğini hiç görmedik. Çiftçimizin ve esnafımızın memnuniyeti en üst seviyede. Çünkü gelirimizin lokomotifi pancar tarımıdır. Bunun avansı temliği, gübresi ve mazotu çiftçinin diğer ürünlerini de üretmesinde yardımcı oluyor. Bunun üzerine pancar fiyatlarımız dünya fiyatlarının üzerinde bir fiyat. Buna ekstra olarak da birinci ayda ödeme yapıldı. Çiftçiye ne gibi bir duygu yaşatıyor diyorsanız, bundan iyisi can sağlığı. Bu gelişmelerden dolayı Çiftçimizin memnuniyeti çok yüksek. Bu memnuniyetin bizim yönetimimiz zamanında yaşanmasından dolayı biz de gururlanıyor ve seviniyoruz. Çiftçimizin alacağı bu parayı ailesi, eşi dostu ile hayırlı bir şekilde yemeyi Allah nasip etsin. Bu sene bizim alternatif ürünümüz olan çekirdekte hiç para etmedi keza buğday da öyle olduğu için fazla ekilmiyor. Artık tek bir dayanak kaldı o da pancar parası. Önümüzdeki yılların çiftçilerimiz için daha bereketli ve daha olumlu geçmesini temenni ederim" diye konuştu.

Yeşilhisar Pancar Çiftçisi Şükrü Köşk; "Ben Yeşilhisar pancar çiftçisiyim 1968 yılından beri pancar ekiyoruz. Yeşilhisar tren istasyonunda tren vagonuna pancar yüklediğimi bilirim. Daha sonra kepçeler çıktı sonrasında da teknolojinin getirdiği yeniliklerden mause, altı sıralı makinalarımız çıktı. Traktör ile sıralı söküm makinaları çıktı. Ben 1000 tona yakın pancar üretiyorum. Pancar paraları Geçmiş yıllarda nisan, mayıs aylarında ödenirken şimdi ben bu yönetime teşekkür ediyorum kışın cebimizde harçlığımız olmadığı bir gün imdadımıza yetişti" dedi.

Yeşilhisar Bölge çiftçilerine Banka şubesini TIR ile ilçeye gelip pancar parası ödenmesi esnasında Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Turhan Özer, Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyelerinden İlhan Argun, Kayseri Şeker Fabrikası Genel Müdürü Levent Benli ve diğer yetkililer de hazır bulundular.

Editör: TE Bilisim