Kaynağı Belirsiz Parada Rekor

Merkez bankası Türkiye’ye giren gizemli parayı açıkladı. 4,3 Milyon dolar olan nereden geldiği belli olmayan para rekor kırdı. Dudak uçuklatan rakam, son 17 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Bu sadece Şubat ayı rakamları, henüz Mart ayı rakamları açıklanmadı. Türkiye’ye aylık bazda en son 1998 yılında Eylül ayında bu seviyede bir para girişi olmuştu. Net hata noksan kalemi iki aylık dönemde 2,9 milyar dolar fazla verdi. 2011 yılında Net hata noksan kaleminde 9 milyar dolarla tüm zamanların en yüksek rakamına çıkılmıştı. 2014 yılının sonunda ise 2,5 milyar dolar gizemli para girişi olmuştu.

Konnu ile ilgili konuşan Ak Yatırım Başekonomisti Hakan Aklar şunları söyledi; “Net hata noksan kalemi uzun süredir anormal hareketler gösteriyor. Geçen yıl Mart ayında yıllık bazda 15 milyar dolarlık bir fazla elde edilmişti. Ama bu yıl şubat ayında oldukça yüksek bir net hata noksan kalemi ortaya çıktı. Bu açığın çok sayıda nedeni olabilir. İhracat ve turizm tarafından olabilir, kayıt dışı olabilir, yastık altı dövizin sisteme girmesi olabilir. Bununla ilgili olarak Merkez Bankası’nın bir an önce bu konuda açıklama yapması gerek” dedi.

Kaynağı belirsiz para girişi hakkında konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli bu paranın 14-16 milyar dolara ulaştığını söyledi. Canikli, bu paranın komşularımızdan geldiğini düşündüklerini dile getirdi.

Şubat ayında cari açık 3,2 milyar dolar oldu ve beklentilerin çok üstüne çıktı. Bu arada enerji fiyatlarında da düşüş devam etti. Enerji fiyatları 42,82 milyar dolar geriledi. 2015 yılında Merkez Bankası verileri açıklandı ve yılın ilk 2 ayında cari açık 5,2 milyar dolar olarak belirtildi. Türkiye’nin enerji maliyetine olumsuz etkisinin azalmaya devam etmesiyle cari açığın önümüzdeki dönemde de düşüşünü sürdürmesi beklentiler arasında yer alıyor. 2015 yılında Orta Vadeli Programa göre cari açık GSYH’nin yüzde 5,4 oranında olması ve 45 milyar dolar olması bekleniyor.