Ülkemizde dar gelirli olan, yaşlı ve engelli olan, yaşam standartları düşük olan vatandaşların durumunu iyileştirmek adına kamu kurumları tarafından maddi yardım ve destekler sağlanmakta olup bu yardımlar valilik, kaymakamlık ve belediyeler aracılığı ile dağıtılmaktadır. İlgili yardımlardan yararlanmak isteyenler için hangi kurumdan hangi yardımlar alınıyor işte detaylar.

Valiliklerden Alınan Yardımlar

Valilikler tarafından vatandaşa sağlanan yardım ve destekler, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı olarak gerçekleştirilen yardımları kapsamakta olup bunlar 450 TL olarak ödenen öğrenci yardım parası, kira yardımı, fakirlik maaşı yardım kalemleridir. Bu yardımlardan yararlanmak için kimlik belgesi ve fotokopisi, ikametgah belgesi, geliri olmadığına dair gelir test, başvuru dilekçesi, emekliliğe hak kazanmamış olmak, gayrimenkul ve menkul sahibi olmamak şartlarını sağlaması gerekmektedir. 

Kaymakamlık Yardımları

Kaymakamlıklarda Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları kapsamında vatandaşlar barınma için 317 TL, Yakacak için 500 kilo kömür, çocuk sağlık yardımı için 30 TL, eşi vefat eden kadınlar için aylık 250 TL, engelli vatandaşlara 2022 aylık yardımı ve rapora göre bin 305 TL yardım, yaşlı ve engellilere özel temizlik hizmeti, üniversite öğrencilerine burs ödemeleri yapılmaktadır. İlgili yardımlara başvurmak için ilçe kaymakamlıklarında yer alan Sosyal Yardım ve Dayanışma Vakıflarına istenilen belgeler ile başvuru yapılması gerekmektedir.

Belediye Yardımları

Belediyeler tarafından sağlanan ayni ve maddi yardımlar arasında, kırtasiye yardımı, gıda kolisi yardımı, sosyal yardım kuponları, süt yardımı, asker ailelerine, gazilere ve yakınlarına yardılar, yakacak kömür yardımı, tıbbi malzeme ve ihtiyaç yardımı, kira desteği, öğrencilere belediye bursu ve yardımı, engellilere maddi yardım desteği sağlanmaktadır. İlgili yardımlardan yararlanmak isteyenlerin birtakım şartları sağlaması gerekmekte olup başvuruların şahsen ilgili belediye bölümlerine yapılması gerekmektedir.