Kayıt Dışının Sosyal Güvenliğe Zararı 30 Milyar Liranın Üzerinde

Alınan bilgilere göre İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası'nın hazırladığı kayıt dışı raporunun sosyal güvenlik sistemine zararı 30 milyar liranın üzerinde olmuş. Buna istinaden İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası'nın Kayıt Dışı İstihdam ve Sosyal Güvenlik Sistemi raporu doğrultusunda 30 milyar liranın üzerine çıkan kayıt dışı ekonominin sosyal güvenlik sistemine verdiği zararlar endişe verici boyutlara kadar yükselmiş.

Düzenlenen raporda yer alan verilere bakıldığında en yüksek kayıt dışı çalışma yüzde 82 ile tarım ormancılık ve avcılık sektörleri başı çekerken ayrıca yüzde 27'lik oranı ile sağlık sektörü de öne geçmiş durumda. İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Dr. Yahya Arıkan resmi istatistik kurumu verilerine göre her 3 kişiden birinin kayıt dışı çalıştığını vurguladı. İStanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odasının Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı verileri üzerinden hazırladığı Kayıt Dışı İstihdam ve Sosyal Güvenlik Sistemi raporuna bakıldığında her bir kayıt dışı çalışan asgari ücret düzeyinde bir gelire sahip olsa dahi 354 lira SGK (işçi ve işveren payı) prim kaybına ve 36.05 lira İşsizlik Fonu prim kaybına ayrıca 63.08 lira Gelir Vergisi kaybına uğramış oluyor.

Yapılan bu kayıt dışının sadece ücretliler boyutu ile kamuya maliyeti yıllık olarak SGK 4A (eski SSK) primi olarak 22 milyar 122 milyon lira tutarında oldu. Sosyal Sigortalar Kurumu 4B (eski BAĞ-KUR) primi olarak kaybı ve sadece kendi hesabına çalışanlar dikkate alınsa bile en az 8 milyar 987 milyon lira olarak belirleniyor. Yani toplamda kayıt dışının sadece sosyal güvenlik sistemine maliyeti 30 milyar liranın üzerine çıkıyor dedi. İncelenilen bu duruma göre SGK'nın yıllık prim kaybı toplamda 30 milyar liranın üzerinde olmuş oluyor. Bu durumda Sosyal Güvenlik açık finansmanı için bütçeden aktarılması planlanan tutar 2014 yılı için 21 milyar lira civarındaydı.

Editör: TE Bilisim