Kayısıyı Don Fena Vurdu

Malatya dünya kuru kayısı üretiminde ilk sırada yer alıyor. Ancak son günlerde yaşanan zirai don Malatya’da geçen yıl olduğu gibi bu yıl da üreticiye büyük zarar verdi. Malatya’da kayısı üretimi 50 bin aile için geçim kaynağı ve aynı zamanda kentin ekonomisinin bel kemiği. Malatya’da kayısıların yüzde 95’i geçen yıl zirai dondan etkilenmiş ve üretici büyük maddi zarar görmüştü. Bu yıl da kayısı üretiminde zirai don nedeni ile kayıplar yüzde 80’e ulaştı. Malatya’lı üeticilerin bir kısmı geçen yılın zararını görerek, TARSİM'e ürünlerini sigortalatsa da kayısı üreticilerinin çoğu ürünlerini hala sigortalatmamış durumda.

Malatya’da geçtiğimiz günlerde hava sıcaklıkları aniden eksiye düşünce özellikle 1000 rakımdan alçak bölgelerde kayısılar ciddi zarar gördü. Kayısıların tam çiçeklenme döneminde zirai don yaşanması bu günlerde etkisini gösterdi. Zirai don nedeni ile bir çok kayısı ağacında ürün olmadı ve yağışların da sürmesi nedeniyle manolya hastalığı oluştu. Üreticiler bu yıl kayısının sadece tadımlık olacağını dile getirerek, devletten kayısının da fındık gibi alan bazlı destek kapsamına alınmasını istedi. Üreticiler devletten bu konuda acil destek gelmezse kayısı üretiminin tehlikeye gireceğini düşünüyor.

Dondan etkilenen kayısı ağaçlarında bir inceleme yapan Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz, incelemeden sonra bölgede kayısının yok denecek kadar az olduğunu söyledi. Çiftçilerin gelirinin zaten asgari ücretin altında olduğunu söyleyerek don afeti sonrası kara kara düşünmeye başladığını belirtti. Solmaz, esnafında kayısının yanmasından olumsuz etkilendiğini belirterek, "Sigortadan alınan para çiftçinin sadece bahçeye harcadığı masrafı karşılıyor. Bunun haricinde kendisine bir ek gelir sağlamıyor" dedi.

Editör: TE Bilisim