Kamu bankalarından düşük faizli konut kredisi açıklandı. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak geçtiğimiz hafta açıklamış olduğu kamu bankalarının ekonomik destek paketi müjdesinin detayları bugün belli oldu. Normalleşme geçiş süreci kapsamında  sosyal hayatın yeniden  canlanmasına yönelik olarak 4 farklı paket açıklandı bunlardan bir tanesi konut faizinin 0,64 e düşürülmesi oldu. İkinci el araçlar için faiz oranı 0,82 olarak açıklanırken sıfır otomobil almak isteyen vatandaşlara müjdeli haber taşıt kredilerinin 0,49 a düşmesi ile geldi.

12 AY ÖDEMESİZ DÜŞÜK FAİZLİ KREDİ

Kamu Bankalarından Halkbank, VakıfBank Ziraat Bank'ın ortaklaşa olarak yaptığı açıklamalarda vatandaşların finansman ihtiyaçlarını karşılanması ve sosyal hayata uyum sağlanması kapsamında 4 yeni paket hayata geçirildiği ifade edildi. Ayrıca Konut alımlarındaki kredilerde 1 yıl ödemesiz dönem olacak. 15 yıla kadar varan vade ile kredi verilecek. Kredinin daha çok fazla insanın faydalanması amacıyla müşteri başına kredi miktarı sınırlandırıldı ifade edilirken  Büyükşehir'den Ankara-İzmir İstanbul şehirlerinde 750 bin TL'ye kadar, diğer şehirlerde ise 500 bin TL'ye kadar ev kredisi verilebilecek.

Bir müjde de yerli üretim yapan firmalara geldi. Beyaz eşya, mobilya, elektronik eşya, kapı pencere seramik üretimi ev tekstili bisiklet sektörü desteklenmesi amacıyla yerli üretim  finansman imkanı bulacak. Bu sektörlerde en az 3 bin TL en fazla 30.000 TL kredi çekilerek 6 ay ödemesiz dönem faiz oranı ise 0,55 üzerinden hesaplanacak.  Tatil yapmak isteyenlere müjde çalışan ve emeklilerin 2020 yaz sezonunda seyahat acentelerinden tatil paketi satın almak isteyenler için 6 ay ödemesiz dönem 10.000 TL'ye kadar 36 ay vade seçeneğinde finansman desteği sunulacak. Kamu bankaları daha önce açıkladığı ekonomik istikrar kalkanı programında 7 milyon vatandaş başvuru yaparak 40 milyar TL'ye yakın kredi kullanıldı. 2 ayda rekor düzeyde kredi kullanma olduğu ifade ediliyor.

Başvurular ne zaman başlayacak?

Hazine ve Maliye Bakanlığının açıkladığı sosyal hayata destek kredilerinin başvuruları 5 Haziran tarihi itibarıyla kamu bankalarından Vakıfbank Ziraat Bank Halkbank başvuru yapılabilecek.