Özellikle korona virüs salgını ile zor günlerden geçtiğimiz şu günlerde devlet tarafından başta çalışanlara, sektörlere yapılan destekler yapılmaya ve hali hazırdaki desteklerin tutarlarında da artış görülmeye devam ediyor. Bu kapsamda ise yapılan en son değişiklik ile kadınların ve annelerin yararlandığı desteklere 1000 TL’ye kadar bir artış yapıldı. Çalışan veya çalışmayan annelere sağlanan bu desteklerin bazıları ise korona virüs salını sebebi ile devam ediyor ve uzatılmış bulunuyor. İşte annelere ve kadınlara ödenen destekler.

Aylık 100 Euro Ödemesi

Geçtiğimiz aylarda da uygulanmaya devam eden proje kapsamında 0-60 aylık çocuklarını Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ya da Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kreşlere veren sigortalı işçi annelere sağlanan bu destek devam edecek olup annelere her ay 100 Euro destek sağlanacak. İlgili ödemeler ise şimdilik Ankara, Antalya, Bursa, Elazığ, İstanbul, İzmir ve Malatya illerinde ikamet edenlere ödenecek. İlgili destek için başvurular e-devlet üzerinden yapılabilecek.

İzin Yardımı

Çalışan annelerin özellikle bu süreçte evde olması için sağlanan bir diğer destek ise izin parası olup bu çerçevede ödenen ücretler ise maaş tutarına göre değişmektedir. Bu noktada asgari ücretle çalışan bir anne 16 haftalık süre için 7 bin TL'den biraz daha fazla destek alabilmektedir.

Kreş Yardımı

2020 yılı içerisinde kadınlar sağlanan desteklerden biri de kreş yardımıdır. Bu yardım çerçevesinde ise asgari ücretin yüzde 40’ı olarak belirlenen tutar önceki ay 441 TL olarak hesaplanmış olmakla birlikte bu yıl tutara 1000 TL’den fazla zam gelmiştir. 2020 yılında bu tutar ise 1471 TL olup aynı zamanda çalışan kadınlara ilk ay için ödenen 300 TL destek parası da 2020 yılı içerisinde 1055 TL olarak hesaplanmıştır.

İlgili yardımlar için başvuru ise İŞKUR ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı müdürlüklerine yapılmaktadır.

Editör: TE Bilisim