Türkiye’de Mart ayı itibariyle bir dizi tedbir alınmaya başlandı. Bu tedbirlerin büyük bir bölümü iş dünyasına yönelik olurken iş verenlere destek sağlamak adına prim ve kısa çalışma ödenekleri verilmeye başlandı. Bu dönemde çalışanların haklarının korunması adına ise işten çıkarma yasağı getirildi.

İşten çıkarma yasağında süre uzatıldı

Korona virüs salgınının ekonomik yönden etkilerinin azaltılması adına alınan işten çıkarma yasağı kararı için 3 aylık sürenin sonuna gelindi. 3 ay boyunca iş verenler tarafından zorunlu haller dışında işten çıkarma işlemleri yapılamazken, bu yasak için süre yeniden uzatıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından alınan karar sonrasında işten çıkarma yasağı için süre 2 ay daha uzatıldı. Resmi, Gazete'de de yer alarak yürürlüğe giren düzenleme için “4857 sayılı İş Kanunu uyarınca işverenin 3 aylık süre ile çalışanını işten çıkarma yasağı, 17 Eylül 2020'den itibaren 2 ay daha uzatıldı.” denildi.

İşten çıkarma hangi hallerde geçerli olacak?

İşten çıkarma ile ilgili düzenlemede bazı haller kapsam dışında bırakılmış durumda. Buna göre çalışan kişilerin ahlak ve iyi niyet kurallarına uymaması, sözleşmeli olarak çalışan kişilerin sözleşmelerinin sona ermesi ya da iş yeri için tüm faaliyetlerin sonlandırılması halinde işten çıkarma yasal olarak yapılabilecek. Bunların dışındaki tüm işten çıkarmalar ise yasaklanacak.

Editör: TE Bilisim