Türkiye, 2011 yılında Suriye’de başlayan iç savaştan en çok etkilenen ülkelerden bir tanesi. Jeopolitik konumu nedeniyle Suriyeli sığınmacıların hem göç ederken ilk tercihi hem de Avrupa’ya göç etme noktasında transit olarak geçtiği bir ülke. Fakat yaklaşık 7 yıldır devam eden savaş nedeniyle Türkiye’ni bütçesinden milyarlarca dolar harcandı ve harcanmaya devam ediyor. Bunun nedeni ise Suriyeli göçmen sayısının diğer tüm ülkelere bakıldığında en çok Türkiye’de olması.

TÜRKİYE’DE 3,5 MİLYON SURİYELİ BULUNUYOR

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği tarafından yayımlanan verilere göre 5,2 milyon Suriyeli ülkesinden göç etmiş durumda. Mülteci olarak başka ülkelere sığınan bu mültecilerin yaklaşık yüzde 64’ü Türkiye’de bulunuyor. Bu da en az 3,5 milyon sığınmacı demek. Bu da önemli oranda ülke ekonomisinde mültecilere yapılan harcama anlamına geliyor. Yani en çok nüfusa sahip 3. il olan İzmir’in 4 milyon nüfusu olduğu düşünüldüğünde ülkemizdeki mülteci sayısının ne kadar ciddi boyutta olduğu gerçeği ortaya çıkıyor.

İŞSİZLİK ORANI YÜZDE 10,8’E YÜKSELDİ

Türkiye nüfusunun kalabalıklaşması ile birlikte istihdam anlamında önemli etkiler görülmüştür. Zira savaşın başladığı 2011 yılından bu yana Türkiye’de işsizlik oranı artmaya başlamış, son açıklanan verilere göre işsizlik oranı yüzde 10,8 olarak ifade edilmiştir. 2016 yılına kadar Suriyeli mültecilerin Türkiye’de çalışması için herhangi bir yasal altyapının olmadığı düşünüldüğünde ucuz işgücü olarak Türkiye’de çalışan milyonlarca kişinin olduğu bilinmektedir. Bu yıldan sonra da ucuz işgücü ve sigortasız çalışmanın devam ettiği, bunun da Türkiye’deki çalışanların maliyetinin işverenler tarafından fazla olmasından ötürü mültecilerin öncelikli olduğunu göstermektedir. İşsizlik oranındaki artışın etkilerinden bir tanesinin de bu sayılan sebeplerden dolayı kayıt dışı çalıştırılan işçilerden olduğunu yorumlanabilmektedir.

KİRALARDA ARTIŞLAR YAŞANDI

Suriyeli mültecilerin Türkiye’de olmasının bir diğer etkisi ise konut fiyatlarındaki artış. Konut fiyatlarında genel olarak bakıldığında yüzde 10’lara varan kira artışı görüşmektedir. Özellikle İstanbul’da bu oranın daha çok olduğu ve kira fiyatlarında önemli ölçüde artışlar olduğu görülmektedir.

30 MİLYAR DOLAR HARCANDI

Hiç kuşkusuz en büyük maliyet ise sağlık ve beslenme giderlerinde. Bununla birlikte tüm kamu hizmetlerinde yararlanan Suriyeli mülteciler için Türkiye bugüne kadar 30 milyar doların üzerinde para harcadı. 2017 yılında dönemin Sağlık Bakanı Recep Akdağ tarafından açıklanan bu verilere göre Türkiye, AFAD 5 milyar 586 milyon 594 bin lira, güvenlik ve kamu düzeni hizmetleri için 9 milyar 228 milyon 707 bin lira, sağlık hizmetleri için 16 milyar 30 milyon 111 bin lira, eğitim hizmetleri için 15 milyar 489 milyon 968 bin lira, belediyecilik hizmetleri için 17 milyar 527 milyon 481 bin lira harcadı.

2018 yılında yaşanan ekonomik kriz ve Suriye’de devam eden iç savaş nedeniyle Türkiye ekonomisini ilerde neler beklediğini hep birlikte göreceğiz. Ancak bu durum hem işsizlik oranının arttığı hem de değer kaybeden Türk Lirası karşısında alınabilecek önlemleri de beraberinde getirmelidir.

Editör: TE Bilisim