İstanbul Küresel Aktör mü Oluyor

Türkiye'de sermaye piyasalarında yaşanan değişimle eş zamanlı olarak büyük bir gelişim içinde olduğunu belirten Borsa İstanbul (BIST) Genel Müdürü Tuncay Dinç tasarrufların değerlendirilmesi söz konusu olduğu zaman sadece altın ya da yüksek getirili mevduatın akla geldiği bir dönemden gelişmiş ve ürün bazında çeşitlilik sunan bir finans piyasasına geçiş oluyor. Eski Türkiye yani 1980 ve 90'lı yılları krizler yüksek faiz ve enflasyonla geçirdikden sonra gösterdiğimiz yüksek ekonomik büyüme performansı tek hanelere inen faiz ve enflasyon oranları ve yatırım yapılabilir seviyede kredi notuna kavuşmamız hem de sermaye piyasası kuruluşları hem de tasarruf sahipleri açısından yeni fırsatların kapısını araladığını söyledi.

Bir sonra ki dönemde dünyada rekabetin üst düzeye çıktığı ve ekonomik fay hatlarının hareket halinde olduğu ekonomik güç merkezlerinin yer değiştirdiği bir dönem olacağını belirterek, yapılan araştırmalar 2025 yılında yıllık toplam geliri 1 milyar ABD dolarını geçen 15 bin global şirketten yüzde 50'ye yakınının gelişmekte olan ülkelerde yer alacağını södteriyor diye devam etti. Geçtiğimiz seneler de 2010 senesinde bu kriteri sağlayan 8 bin şirketten yüzde 73'ünün gelişmiş ülkelerde olduğu düşünüldüğünde 2025 yılına kadar ortaya çıkacak her 10 global şirketten 7 tanesinin gelişmekte olan ülke menşeili olacağı gerçeği karşımıza çıkmak da diye belirtti.

Ülkemizin 2023'teki 500 milyar dolarlık ihracat ve 2 trilyon dolarlık ekonomik hedeflerini hatırlatarak Türkiye'nin böyle bir konjonktürde hedeflerine erişebilmesi ve ülkemize gelmesi muhtemel yatırım talebine karşılık verecek finansal altyapının oluşturulması demek Türkiye'den küresel çapta şirketler çıkmasına imkan sağlayacak sermayenin ilgili paydaşlara sunulması ve güçlü bir yatırımcı tabanının oluşturulmasıyla ancak olabilir. O yüzden en büyük sorumluluk ise sermaye piyasalarımızın öncü kuruluşu olan Borsa İstanbul'da bulunuyor. Bu yüzden Borsa İstanbul'da Türkiye sermaye piyasasının değerini arrtırabilmek için yoğun bir şekilde çalışmalar başlattı.

Editör: TE Bilisim