Korona virüs salgını sebebi ile ülkemizde de birçok vatandaş işsiz kalmakla birlikte birçok iş yeri de faaliyetlerini askıya aldı ya da kepenk kapattı. Bu zor süreçte işsiz kalanlar için ise işsizlik ödeneği almak isteyenlerin sayısı artış gösterdi. Peki işsizlik ödeneği nasıl alınır, kimlere verilir, nasıl başvuru yapılır? İşte konuya ilişkin açıklamalar ve detaylar.

İşsizlik Ödeneği Nedir?

İŞKUR tarafından verilen işsizlik ödeneği, sigortalı işsizlere yasada belirtilen şartları taşımaları halinde işsiz kaldıkları dönem için belirli süre ve miktarda yapılan ödemedir.

Kimler Yararlanır?

İlgili yasada yer alan durumlardan; Kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalmak, hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olmak, hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak, hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurmak şartlarını taşıyan herkes bu ödenek için başvuru yapabilmektedir.

Ne Kadar Ödenir?

2020 yılında işsizlik ödeneği kapsamında farklı durumlarda 1.168,27 ile 2.336,53 TL işsizlik maaşı ödenmektedir.

Nasıl Başvuru Yapılır?

İlgili şartları sağlamak suretiyle yeniden işsiz kalınması halinde ise sadece bu yeni hak sahipliğinden doğan süre kadar işsizlik ödeneği ödenmekte olup adaylar https://esube.iskur.gov.tr adresinde açılan ekrandan işsizlik ödeneği butonuna ya da https://esube.iskur.gov.tr/Tazminat/IOTDilekcesiDisKullanici.aspx adresine tıklayarak başvuru ekranına ulaşabilmektedir.

Buradan İşsizlik sigortasına internet üzerinden başvuru yapabilmek için İŞKUR’a kayıtlı olmanız gerekmektedir. Kaydınız varsa aşağıdaki adımları takip ederek başvurunuzu yapabilirsiniz.

İşsizlik ödeneği talep dilekçeniz başarıyla kaydedilmiştir. İşsizlik ödeneği başvurunuz Kurumumuz tarafından kontrol edilecek ve işlemleriniz tamamlanınca sistemde kayıtlı olan cep telefonunuza mesaj gelecektir. İşsizlik ödeneğine hak kazanmanız durumunda cep telefonunuza gelen mesajının geldiği ayın son günü ödeneğinizi en yakın PTT şubesinden alabilirsiniz.

Editör: TE Bilisim