Her yıl işsizlik sayısında ciddi miktarlarda artış, bir yandan da ciddi oranlarda düşüş yaşanıyor, nüfusun hızla artışı, ekonomik dalgalanmalar, siyasi politikalardan ve ülkeler arası ilişkilerden dolayı tüketicilerde başlayan ekonomik kaygıdan dolayı çeşitli olgular biraraya toplanarak işsizlik sayısındaki artışı tetikliyor. İŞKUR, devlet işbirliğiyle bu problemler çözülmeye, istihdam oranları arttırılmaya çalışılıyor. Öyle ki istihdam programlarına sayısı oldukça ciddi hedefler konularak, bu hedeflerin yakalanması ve işsizlik sorunlarına çözümün kalıcı hale getirilmesi amaçlanıyor. Bu amaçlarda işverenler, iş arayanlar desteklendiği gibi işsiz kalan vatandaşlar da desteklenmeye devam ediyor. Uzunca sürelerdir verilen işsizlik maaşı imkanı da bu kapsamda değerlendirilebilir. Kendi rızası dışında işten ayrılan vatandaşlara, işten çıkarılmaları nedeniyle işsizlik maaşı ödemeleri yapılıyor. Elbette bu ödemeler için belirli şartların da taşınması gerekiyor. İşte tam da burada söz konusu olan şartlar için önemli ve işlevsel bir değişiklik daha gerçekleştirildi. Konuya yönelik detayları aktarmadan önce, işsizlik maaşı başvuruları nereden ve nasıl yapılır, işsizlik maaşı şartlarına yönelik bilgilendirmeleri sağlayalım.

İŞSİZLİK MAAŞI ŞARTLARI NEDİR, İŞSİZLİK MAAŞI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR

İşsizlik maaşına başvurular İŞKUR il ve ilçe müdürlükleri üzerinden yapılıyor. Gerekli belgelerin sağlanması ve başvurunun yapılmasıyla, eğer şartlar sağlanıyorsa işsizlik maaşı ödemeleri, sigorta priminde gözüken maaş üzerinden hesaplanarak yapılıyor. İşsizlik maaşı almak isteyen vatandaşların, öncelikli olarak işten kendi istekleriyle ayrılmamış, işten çıkarılmış olmaları gerekmektedir. Elbette burada kişinin görevini kötüye kullanmak, yüz kızartıcı suçlar işlememiş olmak gibi ek maddeler de vardır, yani kişinin kasıtlı bir kusurundan dolayı işten çıkarılmamış olması söz konusudur. Eğer kişi hatasız olduğu halde işten çıkarılmışsa, işsizlik maaşı başvurusu için diğer nokta en az 6 ay süreyle sigortalı olarak çalışmış olması. Kişi 6 ay sigorta primleri ödenerek çalışmış ise, hak talepleri noktasındaki ana maddeleri tamamlamış oluyordu. Yapılan yeni bir düzenlemeyle, hak sahibi olamayan, işsizlik maaşı alamayan bazı kişilerin mağduriyetleri ortadan kaldırıldı. Şimdi bu düzenlemeye ve detaylarına değinelim...

İŞSİZLİK MAAŞI ŞARTLARINDA ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİK

Bu imkandan yararlanmak isteyen vatandaşlar için, son 120 gün içerisindeki sigorta primlerinin kesintisiz olarak ödenmesi şartı aranıyordu. Bir işe girmiş, sigortalı olarak çalışmış ancak prim ödemeleri noktasında eksiklikler bulunan vatandaşlar, ilgili madde nedeniyle bu imkandan yararlanamıyorlardı. Yapılan düzenlemeyle birlikte "son 120 günlük prim ödeyerek sürekli çalışma" şartı, "hizmet akdine tabi" olarak değiştirildi ve buradaki mağduriyet giderildi.

Editör: TE Bilisim