İşsizlik Maaşı 2000 TL mi Oluyor?

İŞKUR’dan yapılan açıklamaya göre İşsizlik Sigortası Fonu’nda biriken para 80 milyar lirayı buldu. İŞKUR işsizlere işsizlik sigortası şartlarının yumuşatılacağı müjdesini de verdi. İŞKUR’dan yapılan açıklamada işsizlik sigortasından yararlanma süre ve koşullarının yumuşatılması ve İşsizlik maaşının artırılmasının planlandığı belirtildi. Yapılan yumuşatmalarla işsizlik sigortasından daha fazla kişinin yararlanabilmesi hedefleniyor. Yeni değişikliklerle sektörde yüksek ücretle çalışan bir kişinin 2 bin liraya kadar işsizlik maaşı alabilmesine de imkan sağlanacak. Yapılacak değişiklikler arasında en önemlisi de 120 gün olan prim ödeme zorunluluğunun 30 güne indirilmesi olarak görülüyor. Hatta kişinin kendi kusuru dışında işten çıkarılması şartının da kaldırılması planlanıyor. Düzenlemede 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödenmesi şartının ise 100 güne indirilmesi de yer alıyor.

Şu anda tasarı aşamasında bulunan çalışma hayata geçerse 476-953 lira arasında olan işsizlik maaşının kademeli olarak artacak. Gelen bilgiler arasında yeni sistemde işsizlik maaşının kişi adına yatan pirime göre tespit edileceği de yer alıyor. Yüksek maaşla özel sektörde çalışan biri bu sayede 2 bin liraya kadar aylık işsizlik maaşı alabilecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ekonomi yönetimi ile sık sık bir araya geldiği sorunun çözümü için mevzuat çalışması da yapılacak. Bu güne kadar İşsizlik maaşı kapsamında 8 milyar 802 milyon liralık ödeme yapıldı. İşsizlik maaşları çalışanların işten çıkarılmaları durumunda en büyük garantileri olarak görülüyor ve 10 aya kadar ödeniyor. Son 4 aydaki maaş işsizlik maaşı ödemesinde dikkate alınıyor.

Bazı kesimler ise işsizlik maaşı alma şartlarında yapılan iyileştirme nedeni ile işsizliğin bir mesleğe dönüşebileceğini düşünüyor. Bu nedenle uygulama üzerinde titiz çalışmalar yapılıyor.

Editör: TE Bilisim