Ülkemizde yaşanan bazı ekonomik problemler nedeniyle kimi zaman toplu işten çıkarmalara tanıklık yaşamak zorunda kaldık. Bu dönemlerde birçok işletmenin konkordota ilan ettiğini, bazılarının ise çareyi işçileri işten çıkarmakta bulduğunu gözlemledik. Öyle ki ekonomideki bu dalgalanmaların büyük bir bölümü de dolar kurunda yaşanan ciddi ivmeler nedeniyle yaşanıyordu. Bu dönemlerde işsiz kalmış veya başka sebeplerden işten çıkarılmış vatandaşlarımız için devlet tarafından önemli bir destek sunuluyor.

İşsizlik maaşı nasıl alınır, başvuru nasıl yapılır?

İşsizlik maaşı 830 TL ve 1600 TL arasında değişebilen fiyat aralıklarıyla, kişinin daha önceki maaşına, çalışma süresine göre değişiklik gösteriyor. Bu konuda birçok vatandaşımızın da gerekli bilgiye ihtiyaç duyduklarının farkındayız. Öyle ki işsizlik maaşı herkese aynı oranda verilmiyor ve belirli kriterler ışığında bu maaşların ödemeleri yapılıyor.

İşsizlik maaşına başvuru yapmak isteyen kişilerin de elbette yine belirli kriterlere sahip olması gerekli görülüyor. Bu kriterlerin başında kişinin kendi isteğiyle işinden ayrılmamış olması, yüz kızartıcı bir suç nedeniyle çıkartılmış olmaması gibi ifadeler yer alıyor. Ayrıca işsizlik maaşına başvuracak kişilerin son 3 yıl içinde 600 günlük süre boyunca sigorta primlerinin de ödenmiş olması gerekmektedir.

Ek olarak işsiz kalan vatandaşın, işinden ayrılmadan önce en az 120 gün süreyle de sigorta primlerinin ödenmiş olması, ilgili kriterlerin sağlanması anlamını taşıyor. Yakın tarihte bu maddenin kriterler arasından kaldırılması da ortaya atılan iddialar arasında yerini koruyor.

1600 TL' ye varan işsizlik maaşına başvuruda bulunmak isteyen, işsizlik maaşına nasıl başvuru yapılır, işsizlik maaşı nasıl alınır diyen ziyaretçilerimiz için başvuruların İŞKUR üzerinden yapıldığını hatırlatmak isteriz. İŞKUR il ve ilçe müdürlükleri üzerinden işsizlik maaşına başvuruda bulunabilirsiniz.

Editör: TE Bilisim