Korona virüs salgının ülkemizde görülmesinden bu yana ekonomideki etkileri birçok kişiyi olumsuz etkilemeye başlamıştı. Bu süreçte birçok çalışan işsiz kalmış ya da ücretsiz izne çıkarılmıştı. Devlet tarafından Kısa Çalışma Ödeneği ve İşsizlik maaşı ile bu olumsuz durumla mücadele edilmeye başlanmıştı. Fakat bu iki ödenekten yararlanamayanlar için açıklanan yer alan habere göre Genel İşsizlik Sigortası kapsamında 3 bin TL’ye kadar ödeme yapılması gündeme geldi. Peki nedir bu GİS, kimler yararlanabilir, işte detaylar.

GİS Nedir?

Genel İşsizlik Sigortası kendi isteği dışında işsiz kalma, tehlikeli hastalıklar, hukuka karşı koruma, bunların yanı sıra ölüm ve sürekli sakatlık teminatlarını içeren bir poliçe olarak tanımlanmaktadır. GİS Genel Müdürü Cüneyt Demir tarafından yapılan açıklamada,

“GİS, çalışanlara ayrıca bir güvence sunuyor. İşsiz kalınması durumunda hayat standartlarını düşürmeden yeni bir iş bulunabilecek makul bir süre olan 6 aylık bir süre içerisinde 3 bin TL işsizlik maaşı alma imkanı veriyor. Yani işsizler toplam 18 bin lira işsizlik ödeneği alabiliyorlar. Bu bugüne kadar Türkiye’de bu alanda kapsam bakımından yapılan poliçeler dikkate alındığında bir ilk” ifadeleri ile işsiz kalanlara müjdeyi vermişti.

GİS Şartları Neler?

GİS’ten yararlanmak isteyenlerin ise sağlaması gereken birtakım başvuru şartları yer alıyor. Bunlar sigortaya giriş yaşının 18-55 yaş arasında olması, istem dışı işsiz kalma, son 3 yılda 600 gün işsiz kalınmadan önceki son 120 gün aralıksız çalışılmış olunması, İŞKUR’da işsizlik tazminatı almaya hak kazanmış olmak, Geçici iş görmemezlik ve gündelik hastane masrafları teminatları poliçe kapsamı dışındadır.Cüneyt Demir ayrıca şartları uyan herkesin bu olanaktan yararlanabileceğini açıklamış olup artan oranda ödemenin değil tek bir fiyat yani 3 bin TL ödemenin yapıldığını vurgulamıştır.