İşsiz problemini çözebilmek için atılan adımlardan birisi de kendi işini kurmak isteyen vatandaşlar için başlatılan maddi destek kampanyası. Hükümet, işsizlik sorunuyla mücadele edebilmek amacıyla önemli teşvik programlarını hayata geçirdi. İşsizliğin azaltılmasını amaçlanan programlarda hem işverenle hem de işçilere yönelik teşvikler gerçekleştirildi. Hükümetin vatandaşlara yönelik sağladığı desteklerden bir tanesi de iş kurmak isteyenlere yönelik oldu. Kendi işini kuracak olan vatandaşlara yönelik olarak prim, vergi ve diğer destekler ile birlikte 10 bin 550 Tl maddi yardımda bulunuyor.
29 yaşından küçük olan her vatandaş devlet tarafından sağlanan bu destekten faydalanabilecek. Hükümet bu destek kapsamında vatandaşların tüm vergi ve primlerini kendisi ödüyor.

PRİM DESTEKLERİ UYGULANIYOR

Hükümetin sağladığı destek programıyla ilk defa işyeri açan ve SGK’ya Bağ-Kur’lu kayıt yaptıran 18 ile 29 yaş arasındaki gençlerin yıl boyunca Bağ-Kur primleri devlet tarafından ödeniyor. Amaçlandığı üzere bu şekilde genç ve iş yeri sahibi girişimciler yıl boyunca SGK’ya prim ödemeden kendi işlerini yapabilecek. Devlet tarafından sağlanacak prim desteği ile; aylık 882 TL olan prim ödemesiyle 12 ay boyunca primlerin devlet tarafından karşılanacağını düşünürsek genç girişimcilerin kazancı 10 bin 550 TL olacak.

VERGİ İNDİRİMİ İMKANI

Devlet genç girişimcilere prim desteği ile birlikte vergi desteği de sağlıyor. Sağlanacak vergi desteği ile genç işletme sahipleri, 3 yıl boyunca vergilerden muaf oluyor. Bu vergi desteği ile genç girişimcilere 3 yıllık süre zarfında 75 bin TL altındaki gelirleri için vergi muafiyeti sağlanıyor. Bunun için gerekli olan şartlar 29 yaş şartı ve kendi işinde çalışması veya işin kendisi tarafından idare edilmesi, işletmenin üçüncü dereceye kadar akrabalardan devralınmamış olması, mevcut bir işletmeye veya mesleki faaliyete sonradan ortak olunmaması şartları bulunmakta.

Editör: TE Bilisim