İpotekli Konut Satışında Rekor Artış

Türkiye İstatistik Kurumu'nun ipotekli konut satışı rakamları açıklandı. Mart ayında ipotekli konut satışında rekor bir artış gözlendi. İpotekli konut satışı mart ayında 45 bin 315 ile yıllık bazda yüzde 85,2 oldu. İpotekli konut satışı geçen yılın aynı ayında 24 bin 465 olarak açıklanmıştı. Aynı rakamlar 2013 yılının Temmuz ayında 46 bin 53'e kadar yükselmiş ve Nisan 2014'e kadar devam edecek bir düşüş trendine girmişti. Bu dönemde ipotekli konut satışındaki düşüş faizlerin yüzde 8'lerden yüzde 13,5'e kadar yükselmesinden dolayı olmuştu.

Nisan 2014'te konut kredi faiz oranının yıllık ortalama yüzde 13,5'e yükselmesiyle ipotekli konut satışında yaklaşık 2 yılın en düşük seviyesi olan 23 bin 447’ye kadar gerileme görüldü. Konut faiz oranları bu dönemden sonra kredi faiz oranlarının tekrar düşüşe geçmesiyle ipotekli konut satışları da yükselme aşamasına başladı. Aynı yükselişte olduğu gibi düşüşte de Konut kredi faizleri yüzde 13,5'ten yüzde 10,8'e kadar gerilemesi etkili oldu. 2015 yılında Mart ayı itibari ile ipotekli konut satışları da 24 binden yükselişe geçerek bu yılın mart ayında son 20 ayın en yüksek seviyesine olan 45 bin 315'e yükseldi.

 

Uzmanlara göre vatandaşlar konut kredi faiz oranlarının düştüğü dönemlerde senetli konut satışı yerine banka aracılığı ile konut edinmeyi seçiyor. Uzmanlar geçen yılın mart ayında aylık konut kredi faiz oranlarının ortalama yüzde 1,25 düzeyinde olduğunu hatırlatarak bu yılın mart ayında faiz oranlarının yüzde 1'in altına inmesiyle ipotekli konut satışlarında sert artışların yaşandığını dile getirdi.  

Editör: TE Bilisim