Korona virüs sebebi ile ekonomik olarak güçlük çeken iş verenler, işçiler, çalışanlar ve dar gelirli vatandaşlara devletin maddi destekleri devam ediyor. Bu noktada CNN Türk yayınına konuk olan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk yaptığı açıklama da bin TL ödemelerinin devam edeceğini duyurdu. İşverene prim desteği olmak üzere çeşitli yardımların da bir süre devam edeceğini ifade eden bakanın açıklamalarından önemi satır altları şu şekilde.

Destekler Devam Edecek

Bakan Selçuk tarafından yapılan açıklamada “Kısa çalışma ödeneği en az asgari 1/3'ten fazla azalttığında gelir desteği mekanizmasıdır. İşsizlik sigorta fonuna ödenen primler var, işi ve işverenlerin yanında olmaya devam ediyoruz. Bu 2 ay daha uzatıldı.

Normal çalışma düzenine dönen çalışanlara prim desteği veriyoruz. Prim desteği 1000 lira. Kısa çalışmadan faydalandıkları oranda verilecek. Bazı sorular sorduk. 10 milyonun üzerinde başvuru geldi. 10 milyon talebi hem SGK hem de İŞKUR'dan teyit ettik” ifadelerinde bulundu.

1000 TL Destek Şartları

Salgının başlangıcından bu yana 3 faz olmak üzere ödenen 1000 TL destek yardımından şu ana kadar 6 milyon aile yararlanmış bulunuyor. Özellikle üçüncü faz ile birlikte hizmet sektörü çalışanları da bu ödemelerden yararlanmaya başladı. Özellikle üçüncü faz için başvurular ise halen devam etmekte olup e-devlet üzerinden yapılan başvuru yapan vatandaşların durumları uygun görülürse karşılıksız 1000 TL'lik yardım ödeniyor.

1000 TL yardım için ise vatandaşlar arasından düzenli geliri olmayanlar, günlük yevmiye ile çalışanlar ile haneden bir kişinin bu yardımdan yararlanacak olması durumlarında başvurular kabul edilmektedir. Özellikle memurlar, emekliler, kısa çalışma ödeneği alanlar ile daha önce destek alanlar bu ödemden yararlanamıyor.

Başvurularda bakanlık tarafından sorulan sorular arasında Çalışıyor musunuz? Çalışıyorsanız işyerindeki durumunuz nedir?Su, elektrik ve doğalgaz faturanız kaç lira?Kiracı mısınız? Kiranız ne kadar?Aylık toplam geliriniz ne kadar? Gibi sorular soruluyor. Bu sorulara göre uygun kriterde olan başvurular kabul ediliyor.

İlgili 1000 TL başvuruları e-devlet üzerinden yapılmakta olup https://www.turkiye.gov.tr/acshb-pandemi-sosyal-destek-on-basvurusu adresinden erişim sağlamak mümkün.