İhracat Birim Endeksi Düşüşe Geçti

Nisan ayına ilişkin dış ticaret endeksleri Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklandı. Bu verilere bakıldığında nisan ayında endeks, geçen yılın aynı ayına göre göre yüzde 9,6 geriledi. Geçen yılın aynı ayına göre endeks, gıda, içecek ve tütünde yüzde 5,2 artarken yakıt hariç hammaddelerde yüzde 7,3 ve yakıtlarda yüzde 40,3 ve imalat (gıda, içecek, tütün hariç) sanayinde yüzde 9,7 azaldı. Geçen yılın aynı ayına göre Nisan ayında İthalat birim değer endeksi de yüzde 15,4 düştü.

Nisan ayında İhracat miktar endeksi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10,7 yükseldi. Geçen yılın aynı ayına göre endeks, gıda, içecek ve tütünde yüzde 9, yakıt hariç hammaddelerde yüzde 17,7 ve imalat (gıda, içecek, tütün hariç) sanayinde yüzde 0,9 düşerken, yakıtlarda yüzde 68,3 yükseldi.

Geçen yılın Nisan ayına göre İthalat miktar endeksinde de yüzde 5,1 artış yaşandı. Endeks değeri geçen yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde yüzde 3,5, yakıtlarda yüzde 6,4 ve imalat (gıda, içecek, tütün hariç) sanayinde yüzde 6,7 yükselirken, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 12,6 geriledi.