İçişleri Bakanı’ndan Özel Güvenlikçilere Müjde

Özel güvenlik sektörü tartışmaları Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ın İstanbul Adalet Sarayı’ndaki odasında şehit edilmesinin ardından gündeme gelmişti. Bu olayın ardından özel güvenliklerin durumu da tartışılmaya başladı. İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü’nden özel güvenlikçiler hakkında bir rapor düzenlemesini istedi. Henüz taslak durumunda olan rapor özel güvenlikçiler için büyük önem taşıyor. Bu tasarıda tekliflerden birincisi ‘koruma memuru’ statüsüne alınmasıdır. Eğer güvenlikçiler koruma statüsüne alınırsa adliye ve diğer yüksek güvenlik riski taşıyan kurumlarda görevlendirilecek. İkinci teklif ise sektörünün tamamen yeni baştan düzenlenmesi. Son Bakanlar Kurulu toplantısında hazırlanan rapor Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da gösterildi. Mevcut özel güvenlik personelleri arasında yaş ve eğitim durumu uygun olanlar raporun kabul edilmesi durumunda ‘koruma memuru’ olarak görev yapmaya başlayacak. Polis ve bekçi arasında bir statü olarak değerlendiren koruma memuru statüsü daha önce de gündeme gelmişti. Özel güvenlikçilerin bu statüye alınması durumunda eğitimleri için özel bir müfredat belirlenecek ve polis okullarının altyapısı bu eğitimler için kullanılacak.

Hazırlanan raporda 1 milyon 774 bin kişinin Türkiye’de özel güvenlik eğitimi aldığı ve 286 bin kişinin de şu anda özel güvenlik olarak görev yaptığı belirtildi. Bunların yüzde 30’u 26-30 yaş aralığında ve yüzde 94’ü polislik için yetersiz. Özel güvenlik olarak kamu kurumlarında çalışan kişi sayısı yaklaşık 180 bin olarak raporda yer aldı. Sektör uzmanlarının herhangi bir katkısı olmadan hazırlanan rapor tamamen Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Güvenlik Hizmetleri Daire Başkanlığı uzmanları tarafından hazırlandı. Yeni düzenlenin tam netlik kazanması için sektör temsilcilerinin görüşleri de alınacak.

Nitelikli özel güvenlik sisteminin hayata geçirilmesi ise diğer bir alternatif. 5 yıl güvenlik sektöründe çalışmış olan kişiler niteliklerine göre özlük hakları ve eğitimleri düzenlenerek önem az eden yerlerin korumasında görev alacak. Gece eğlence merkezlerinde yer alan korumaların yerini de nitelikli özel güvenlik görevlileri alacak. Bu düzenlemenin özel güvenlik sektörünün tamamen ortadan kalkması anlamına geldiğini belirten sektör uzmanları eğer düzenleme hayata geçerse adliye ve diğer kamu kurumlarında özel güvenlik yerine koruma memurlarının görev yapacağına dikkat çekti.  

Editör: TE Bilisim