Çalışan ve emekli olmak isteyenler tarafından merak edilen konuların başında nasıl erken emeklilik hakkı elde edilebilir gelmektedir. Bu noktada erken emeklilik için SGK tarafından bazı durumların sağlanması istenmekte olup bu bazı şartları sağlayan adaylar emeklilik hakkı elde edebilmektedir. Borçlanma, mesleki yıpranma ve benzeri durumlar dışında erken emekliliğe hakkına etki eden bir durum daha bulunuyor. Hizmet birleştirmesi olarak ifade edilen bu durumda, 4A, 4B ya da 4C genelinde kısa sürede olsa çalışanlar, bu statülerde hizmet birleştirilmesi yapılarak çalışanların 3 yıla kadar erken emekli olabilmesinin önü açılıyor.

Hizmet Birleştirilmesi Nedir?

Ülkemizde çalışanlar SGK’ya bağlı olarak SSK yani 4A, BAĞ-KUR yani 4B ya da emekli sandığı 4C statülerinde çalışabilmektedir. Bu statülerin ikisinde ya da üçünde çalışanlar için hizmetlerin birleştirilmesi ile çalışılan toplam süre prim gününü oluşturmakta, buna aynı zamanda askerlik ve doğum gibi borçlar da eklenerek çalışanların erken emeklilik hakkı elde etmesinin de önü açılmaktadır.

Bu noktada 1 Ekim 2008'den önce sigortalı olanlar için kural son 7 yıldaki 1261 gün olarak işliyor ve son 1261 günde hangi kurumdan prim ödenmişse o kurumdan emekli olunuyor. 1 Ekim 2008'den sonra sigortalı olarak çalışanlar için hangi kuruma daha çok prim ödenmişse emeklilik de o kurumdan gerçekleşiyor.1 Ekim 2008'den önce sigortalı olanlar için kural son 7 yıldaki 1261 gün olarak işletiliyor.

Maaş ve Kademe Yükseliyor

Hem erken emeklilik hem de emekli maaşını yükseltmek için hangi kurumdan emekli olunduğu önemli rol oynamaktadır. Öncelikle Bağ- Kur yerine SSK'dan emekli olmak daha avantajlı. SSK'dan emekli olmak durumunda emekli maaşlarının daha yüksek ödendiği biliniyor. Bu sebeple birden fazla kurumda ya da statüde çalışmış iseniz, hizmet birleştirmesi yaparak prim sayılarını tamamlayabilir ve yükseltebilirsiniz. Bu olanaktan yararlanmak için ise emeklilik dönemi gelmeden bir süre önce Sosyal Güvenlik Kurumu'na başvurarak işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Başvurunuzun mutlaka yazılı olması gerekmektedir. Memurlar aynı şekilde hizmet birleştirmesi yoluyla hem erken emeklilik hem de maaş artışı kazanabilmekte olup aynı durum SSK ve BAĞ-KUR için de geçerlidir.