Ülkemizde birçok kişi çeşitli nedenler sebebi ile işsiz kalmakta veya işlerin gereklerini yerine getiremeyecek durumda olmaktadır. Bu noktada sosyal devlet hizmetlerinden biri olarak hastalık nedeni ile çalışma gücünü kaybeden kişilere maaş bağlanması gündeme geliyor. Özellikle belirli birtakım hastalıkların bireylerin çalışma ve günlük yaşamını etkilemesi, bazı şartların yerine getirilmesi sonucunda hastalara maaş bağlanması mümkün olabiliyor.

Kimler Yararlanıyor?

İlgili destek çerçevesinde kalp, kanser, epilepsi gibi yaygın hastalıkların ilacının da olduğu 8 bin 844 ilacı karşılayan devlet, ağır hastalıkları yaşayanlara maddi katkılar da yer almakta olup SGK tarafından kanser başta olmak üzere çeşitli hastalıklarda, çalışma gücünde en az yüzde 60 kayıp olduğuna dair sağlık kurulu raporunun alınması durumunda en az 1800 gün prim ödeyenler bu maaş desteğinden yararlanabiliyor.

Hangi Hastalıklar Kapsamda?

Posta gazetesinin haberine göre ilgili destek kapsamında kanser, epilepsi, demans, beyin tümörü, Parkinson sendromu, multiple skleroz, zeka geriliği, bipolar, şizofreni, görme azlığı, retina kanaması, yardımsız ayakta durmayı engelleyen denge bozuklukları ile işitme kaybı, anemi, kol, bacak gibi organ kaybı, Behçet hastalığı, karaciğer sirozu, gastrointestinal kanamalar, kalp nakli, böbrek nakli, akciğer nakli, AIDS ve tüberküloz gibi hastalıklar kapsamda yer alıyor.

Nasıl Başvurulur?

En az 1800 gün prim ödeyen, en az yüzde 60 çalışma gücünde kaybını sağlık raporu ile belgeleyenler veya ilçedeki SGK merkezlerine başvuru yaparak ilgili destekten yararlanabiliyor.

Editör: TE Bilisim