Ülkemizde bilindiği üzere devlet 8 bin 500 civarını ilacı karşılıyor. Karşılamış olduğu bu ilaçlardan vatandaşlar ücretsiz olarak ya da oldukça düşük bir ücret karşılığı yararlanabilmektedir. Bununla birlikte sağlık sorunu yaşayanlara evde sağlık hizmetleri verildiği gibi bakım maaşları verileilmekte ya da çalışma gücü olmayanlara malulüne emekli aylığı verilebilmektedir.

Bir kişi çalışma hayatına artık devam edemeyecek durumunda olmasıyla birlikte malülen emekliye ayrılmakta ve maaş verilmektedir ancak bu kişilerin en az 10 yıl yani 3600 sigorta prim gününü doldurması gerekmektedir. Yine malulen emekli olmadan da çalışma gücü olmayanlara Sosyal Güvenlik Kurulu SGK tarafından 12 ay ile 24 ay aralığında bakım maaşı verilmektedir. Peki bu hastalıklar hangileridir?

HANGİ HASTALIKLARA MAAŞ VERİLİYOR?

Sosyal Güvenlik Kurulu şu anlık olmak üzere Beyin tümörleri, Parkinson sendromu , Serebral palsi, Multiple Skleroz, Zeka gerilikleri (IQ 50 ve altı) Şizofreni Bipolar bozukluk, Görme azlığı ? Retina kanamaları, Yardımsız ayakta durmayı engelleyen denge bozuklukları ile birlikte işitme kaybı,  Behçet hastalığı, Gastrointestinal kanamalar Karaciğer sirozu, Karaciğer nakli Kalp yetmezliği Kalp kapak hastalıkları, Kanser - Epilepsi (sara) Demans, Anemi Kol, bacak gibi organ kaybı, Kalp nakli Böbrek nakli, Akciğer nakli Tüberküloz AIDS gibi rahatsızlığı olanlara 1800 sigorta prim gününü doldurması halinde 12 ay ile 24 ay aralığında maaş vermekte olup bu kişilerin çalışma gücünün yüzde 60'ını yitirmesi ve maddi durumunun da elverişsiz olması gerekmektedir.

Editör: TE Bilisim