SGK tarafından GSS borcunuzun olması ve ödemeniz gerektiği bilgisini SMS ile ya da tebligatlar ile gerekli kurumlar sizleri bilgilendirmektedir. Peki, GSS borcu nasıl sinilir? GSS borcu çıkan vatandaşlar ne yapmalı? sorularının cevabı makalemizde yer almaktadır.

Genel Sağlık Sigortası 1 Ocak 2012 yılından itibaren Türkiye de ikamet eden ve herhangi bir sosyal güvencesi olmayan kişiler için zorunlu kılınmıştır. Özellikle hiçbir sigorta koluna bağlı olmayan dul, yetim, eş, çocuklar ve bakmakla yükümlü olunan anne ile babanın sağlık hizmetinden faydalanabilmesi amaçlanmıştır.

GSS borçları için kişinin SGK Müdürlüğüne itirazda bulunması gerekmektedir. Ardından kişi gelir testi başvurusunda bulunmalıdır. Böylece çıkan borç peşin veya taksitle ödenebilir. Ancak öncelikle kişinin SGK Müdürlüğüne başvuru yapması gerekmektedir. Eğer haklı bir gerekçesi yok ise kişinin itiraz etmesine de gerek yoktur. Böylece kişinin GSS’ ye olan borcu ödenmedikçe silinemez. Kişinin daha sonra sigortalı bir işe girmesi veya emekli olması durumunda GSS’ ye olan borcunu ödemesi istenmektedir. Ancak bazı durumlarda GSS borcu olan kişilere destek verilmektedir. Örneğin;

  • Kişinin GSS borcu çıktığı dönemde askerde olması,
  • Kişinin GSS borcu çıktığı dönemde yurtdışında olması,
  • Kişinin GSS borcu çıktığı dönemde işsizlik maaşı alıyor olması,
  • Kişinin GSS borcu çıktığı dönemde Devletten herhangi bir aylık maaş alıyor olması,
  • Kişinin GSS borcu çıktığı dönemde sigortalılığın veya emekliliğinin bulunması,
  • Kişinin GSS borcu çıktığı dönemde kendi SGK koluna bağlı bir kuruluşta çalışıyor olması,

gibi durumlarda borç yalnızca ertelenebilir. Ancak kişi GSS borcunun silinmesini istiyor ise kesinlikle borcunu ödemelidir. Aksi taktirde borcun silinmesi mümkün değildir.