Gelir testi için öncelikle herhangi bir işte çalışmıyor olmanız ve kendi sigorta priminizi kendiniz ödüyor olmanız gerekmektedir. Genel Sağlık Sigortası primi isteğe bağlı değil, zorunlu bir ödemedir. GSS primi 2020 yılı Ocak ayında 76.74 TL’ ye yükseldi. Bir önceki yıl GSS primi 60.89 TL iken 15.85 TL artış söz konusu oldu.

Genel Sağlık Sigortasını ödeme gücü olmayan vatandaşlar durumunu bildirdiği taktir de gelir testine tabii tutulur. Geçen sene gelir testi uygulanan aile içerisinde kişi başına 676.50 TL altında ise prim ödemekten kurtulmuştu. Fakat test sonucunda hanede bulunan fertler 676.50 TL ve üzerinde çıkan primleri ödemek zorunda kalmıştır.

Gelir testine giren vatandaşlar hane içerisinde fert başına 852.67 TL ve altında çıkar ise prim ödemekten kurtulabilir. Ayrıca aile içerisinde kişi başına gelir 850 TL ise ailede lise veya üniversite okuyup işsiz kişiler Genel Sağlık Sigorta primini ödemeyebilir. Genellikle lise veya dengi okullar da okuyan 20 yaş ve üniversite okuyan 25 yaş kişilerin kadar GSS prim ödemesi uzatılmaktadır.

Gelir tespiti yapılan GSS’ li vatandaşlar gelir durumlarının değişmesi sonucunda gelir testinin yenilenmesini talep edebilir. Gelir değişikliği söz konusu olan vatandaşların gelir testi yenilemesi bir ay içerisinde gerçekleştiriliyor. Peki gelir testi hangi durumlarda yenilenir?

  • Doğum,
  • Ölüm,
  • Evlenme,
  • Boşanma
  • Aile içerisinde bir kişinin işe başlaması

Durumunda yeniden gelir testi yapılmalıdır.  Yukarıda yer alan etkenleri yaşayan kişiler SGK’ ya durumunu bildirmelidir.

Editör: TE Bilisim