Yaklaşık bir haftadır merakla beklenen ABD Merkez Bankası'nın (Fed)'in faiz tutumu göstergesi doları ufak ufak hareketlendirdi. FED'in faizleri sabit durumda tutmasının açıklamasından kısa bir süre içinde 2.97 seviyesine kadar gerileyen dolar,yeniden 3.00 seviyelerinde boy göstermeye başladı.


Analistler Fed sonrası gelişmekte olan ülke para birimlerinin sınırlı olumlu performans gösterebileceğini, Türkiye özelinde ise siyasetin ve güvenlik risklerinin baskısının devam edebileceğini belirtiyor.

Öte yandan daha önce yaptığı açıklamalarda faiz tarafında bir adım atmak için Fed'i bekleyeceğine işaret eden TCMB'nin gelecek haftaki toplantısında artan bir adım atmama olasılığı da TL üzerindeki bir diğer baskı unsuru olacağını belirtiyor.

Piyasalar bugün ise akşam saatlerinde açıklanması beklenen kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in not gözden geçirmesini bekleyecek. Fitch'in yatırım yapılabilir en düşük seviye olan "BBB-" olarak değerlendirdiği kredi notunda bir değişiklik yapması beklenmese de not görünümünün durağandan negatife çekilme olasılığı göz ardı edilmiyor.

FED FAİZ KARARINI AÇIKLADI


Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, dün yaptığı açıklamada Fitch'in açıklayacağı kredi notu değerlendirmesinde bir değişiklik beklemediğini söyledi.

Fed, küresel ekonomik endişeler, finans piyasalarındaki oynaklık ve ABD'deki düşük enflasyona boyun eğerek faiz oranlarını dün sonuçlanan toplantıda sabit bırakma kararı alırken, yılın ilerleyen dönemlerinde faizleri artırmak konusunda kapıyı hâlâ açık bıraktı.

Fed faizlerin bu yılın ilerleyen dönemlerinde artırılacağına dair beklentilerini korurken, ekonomiye dair uzun vadeli beklentilerini düşürdü. Karar açıklamasında 17 Fed politika yapıcısından 13 tanesinin 2015 yılında en az bir kez faizlerin artırılacağını beklediği görülürken, bu sayı Haziran ayındaki toplantıda 15 olmuştu.

Açıklamanın ardından vadeli piyasa işlemcileri Aralık ayı itibariyle faizlerin artırılması ihtimalini yüzde 47 olarak görürken, bu oran karar açıklanmadan önce yüzde 64 olarak gerçekleşmişti.

ING Bank Özel Bankacılık Stratejisti Pınar Uslu, Fed'in faiz artırımına gitmediğini açıklamasının ardından dolar/TL'de görülen gerilemenin korunamamasını şaşırtıcı olmadığını söyleyerek, "Son birkaç ay içinde dolar/TL'nin 2.70'lerden 3.00 seviyesinin üzerine çıkması, Fed'den olası bir faiz artırımı beklentisiyle ilişkili değildi. Yurt içinde devam eden siyasi belirsizliğin ve güvenlik endişelerinin risk algısını olumsuz etkilemekte olduğu biliniyor. Bu nedenle TL için asimetrik bir risk profilinin devam ettiğini söyleyebiliriz" dedi ve şöyle devam etti:

"Yakın dönemde küresel piyasalarda gerçekleşecek olası iyimser gelişmelere TL'nin vereceği tepkinin diğer EM'lere göre sınırlı olması ve stresin arttığı zamanlarda da TL'de sert satışların görülmesi beklenebilir. Eğer dün Fed faiz artırımına gitseydi, en azından belirsizliklerden birisi geride bırakılmış olacaktı ve 22 Ekim'deki toplantısında TCMB'nin faiz koridorunu daraltması beklenebilecekti. Şimdi ise gözler Fitch'e çevrilecek. Genel beklenti kredi notunun yatırım yapılabilir seviyede tutulması ancak mesajlar takip edilecek. Eğer kredi
notu görünümü "durağan"dan "negatif"e indirilecek olursa, TL'nin gelecek haftaya baskı altında başlaması beklenebilir."

Dün saat 1708'de 3.0065/3.0074 seviyesinde olan ve Fed kararı ardından 2.9746'ya kadar gerileyen dolar/TL, bu sabah saat 0919'da 2.9803/3.0009 seviyesinde.

Dün aynı saatte 3.2048/3.2059 seviyesinde olan sepet bazında TL bu sabah 3.2082/3.2118, 3.4019/3.4046 seviyesinde olan euro/TL ise 3.4183/3.4215 seviyesinden işlem görüyor.

Tahvil-bono piyasasında 10 yıllık gösterge 12 Mart 2025 itfalı tahvilin bileşik faizi, dün spot kapanışta ortalama yüzde 10.67, valörde son işlemde yüzde 10.71 seviyesindeydi.

Öte yandan iki yıllık gösterge 14 Haziran 2017 itfalı tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta ortalama yüzde 11.36 seviyesindeydi.Cnnturk

Editör: TE Bilisim