2020 yılına ait evinde engelli, hasta ve yaşlı olan kişilere bakan 1. derece yakınları için evde bakım maaşlarına zam uygulaması yapılmıştır. 2020 engelli aylığı %40-69 oranında engeli olan kişiler için 509 TL’ den 536 TL’ ye yükselmiştir. Ayrıca %70 ve üzeri engelli olan kişiler için 763 TL’ den 804 TL’ ye bakım desteği verilmiştir. Yaşlı, engelli ve hasta olan kişilerin durumunun kötü olması, fakir olması, muhtaç olması ya da kimsesiz olması gerekmektedir. Kişinin bakım ücreti alabilmesi için Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Vakfına başvuru yapması gerekmektedir.

BAKIM ÜCRETİ SORGULAMA;

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı AÇSHB aracılığı ile E-Devlet resmî sitesinden evde bakım maaşı bilgilerinizi yazarak sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Aynı zamanda Ziraat Bankası üzerinden SMS aracılığı ile evde yaşlı bakım sorgulaması yapabilirsiniz. Örneğin; yaşlı bakım ücretini Ziraat Bankasından alan kişiler ‘’BAKIYE’’ yazıp 4747’ ye göndererek ücretlerinin yatıp yatmadığını öğrenebilir. Maaşlar ne zaman ödenecek? Ağustos evde yaşlı bakım ücreti alan kişiler her ayın 15’i ile 31’i arasında ödemesini almaktadır.

EVDE BAKIM MAAŞI ZAMMI;

Evde bakım ücretleri devlet memurlarının zam oranlarına, gelir kriterlerine ve asgari ücret endeksine göre değişkenlik göstermektedir. Yaşlı, hasta ve engelli kişilere bakan 1. Derece yakın kişiler hane içerisinde kişi başına düşen gelir miktarının asgari ücretin 3/2’ den az olacak şekilde ödemesini almaktadır. Devlet tarafından uygulanan bu sistem ile yaşlı ve bakıma muhtaç kimsesiz kişilerin ihtiyaçlarını gidermek için yapılan maddi destek denilebilir. Özel bakım merkezlerinde hizmet alan kişiler 2020 yılının başında 2611 TL alırken Temmuz ayından itibaren 2767 TL alacaktır. Evde bakım ücreti ise 1.384 TL’ den 1.457 TL’ ye yükselmiştir. Böylece yaşlı, engelli ve hasta olan T.C. vatandaşı kişilere yardım sağlanmaktadır.

İŞİN OLSA

Editör: TE Bilisim